З України можуть піти багато автомобільних брендів

Як повідомляє ряд українських ЗМІ, Українська митниця перестала пропускати посилки з товарами 1146 міжнародних компаній, купленими в зарубіжних інтернет-магазинах. Це відбувається на підставі переліку об’єктів інтелектуального права, включеного до митного реєстру на сайті Державної фіскальної служби (УКРІНФОРМ). Поки повідомляється про факти блокування посилок з електронікою ряду брендів, але проблему можуть відчути і трейдери автомобілів, пише autoconsulting.com.ua.

Так, в реєстрі значаться багато автомобільних брендів: Chevrolet, Honda, Lexus, Mercedes Benz, Opel, Subaru та ін. Присутні там і бренди моторних масел, шин та іншої автомобільної продукції.

Відповідно до чинного законодавства, представник правовласника торговельної марки може дозволяти або забороняти, блокувати доставку і повертати посилки.

Подібним чином з «сірим» ринком боролися в Росії. Після ряду законодавчих ініціатив, імпортувати продукцію автомобільних брендів в країну могли тільки правовласники торгових марок – тобто офіційні імпортери або представники. Або інші особи, з дозволу правовласника. Спочатку, такі новації в Росії не сприймали всерйоз, але після того, як контроль за імпортом посилили – «сірий» ринок нових автомобілів в РФ фактично помер.

В Україні подібне законодавче поле існує давно, але ось з контролем за імпортом все якось не складалося. Офіційні дилери не рідко нарікали, що їх права порушуються. Навіть було кілька показових прецендентов, коли карали дрібні СТО, за використання логотипу (бренду) автомобільних марок. Але до тотальної зупинки імпорту товарів за ознакою відсутності прав на бренд! – такого ще не було.

Ми продовжимо стежити за розвитком ситуації. Поки повідомлень про блокування імпорту автомобільних товарів ще не надходило. «Дісталося» лише імпортерам електроніки.


Не пропустіть