Поліцейські на дорогах можуть отримати права суддів

У Раді хочуть дозволити поліцейським розглядати справи по дрібним ДТП і визначати розмір штрафу прямо на місці. Депутати – автори проекту вважають, що таким чином розвантажать суди, які буквально завалені справами, і полегшать життя самим водіям. Самі водії побоюються, що подібна норма стане черговим приводом для корупції. А юристи говорять: незалежно від рішення на місці, навантаження на суди навряд чи відчутно зменшиться, пише u-news.com.ua.

Розвантаження судів
У парламенті зареєстрували законопроект №6516, яким хочуть спростити процедуру розгляду справ по ДТП – вирішувати їх прямо на місці. Наприклад, якщо один з учасників аварії на місці добровільно визнає свою провину і в підтвердження розпишеться в протоколі, то поліцейські матимуть право не відправляти справу до суду, а самі визначати розмір штрафу. Якщо ж жодна зі сторін не визнає себе винною, тоді справу доведеться розглядати в суді. На думку авторів закону, прийняття документа допоможе знизити навантаження на суди, в яких через брак рук справи навіть у незначних ДТП розглядаються по декілька місяців, а водії їздять без прав.

«Суди завалені справами, багато хто з них не розглядаються, і це створює дискомфорт самим водіям. Будь-яка домовленість завжди набагато краще, ніж суд», – говорить «Вістям» один з авторів законопроекту, нардеп Дмитро Добродомов.

Ризик для копів
Серед самих водіїв думки розійшлися. «Добре, якщо візьмуть, – тоді, можливо, не доведеться по три місяці ходити з талоном замість прав, поки в суді розбираються», – говорить киянин Ігор Марков. Киянин Андрій Пастух вважає інакше: «Поліція перетвориться остаточно в гірший варіант міліції. Повирішувати стане не просто, а миттєво – на листочку пишеш цифру або вони самі писатимуть свою».

Юристи при цьому категоричні: якщо закон приймуть, особливого послаблення судам це навряд чи принесе. «Ця норма не буде працювати, як і європротокол, тому як у нас практично ніколи не визнають свою провину в ДТП. А ось давати поліцейським зайвий важіль тиску з метою отримання визнання – не можна», – вважає юрист Вадим Володарський. Адвокат по ДТП Андрій Вареник сказав, що навіть якщо учасники ДТП все вирішать на місці, то потерпілий все одно зможе звернутися до суду:

«Будуть такі ситуації, коли спочатку домовилися і розібралися, а пізніше потерпілий піде в суд, так як винуватець або відмовиться оплачувати ремонт, або з’ясується, що обумовленої суми недостатньо. Не виключено також, що винуватець, порадившись з рідними і юристами, захоче все-таки оспорити свою провину». За словами Вареника, прийняття закону також створить додатковий корупційний ризик для патрульних: «Там, де присутній людський фактор, завжди буде ризик для корупції». А юрист Володимир Караваєв вважає, що поліцейські досі не вміють визначати міру покарання за ДТП: «Вони не знають, що виписати винуватцю – 340 грн або позбавити прав».


Не пропустіть