Як блокування Катару вплине на ціни на бензин в Україні

Після блокування Катару низкою арабських держав весь світ завмер в очікуванні: що ж буде з цінами на нафтопродукти. Адже саме Катар є однією з країн, яка визначає нафтову політику на міжнародному ринку, пише ua-ekonomist.com.

Зараз спостерігається цікава ситуація. З одного боку, дипломатична ізоляція Катару сприяла зростанню нафтових котирувань. З іншого, новини про чергове збільшення нафтових запасів в США, яких чекає ринок, однозначно продавлять ціни вниз. В результаті вартість нафти може виявитися незмінною.

Який фактор пересилить і котирування впадуть чи підуть вгору, покажуть найближчі тижні.

“Роздрібні ціни на паливо залежать від оптових тарифів, і український ринок не виняток. Питання в тимчасовому лагу, який у нас може становити до двох тижнів. В кінці минулого тижня ми спостерігали різке здешевлення дизельного палива в дрібному опті. Тепер чекаємо інформацію щодо запасів у США. Поки змін не буде”, – зазначив експерт ринку нафтопродуктів, член наглядової ради “Інтегрум Венчурс” Олександр Киримов.

Що ж стосується газу, то його котирування в нашому регіоні (на білорусько-польському кордоні) залишаються стабільними.

Але Україна увійшла в сезон високого споживання ЗВГ. А це означає, що впливати на ринкові ціни будуть не стільки світові тенденції, скільки баланс попиту і пропозиції на внутрішньому ринку.

«Очікується істотне зростання ринку, а також можливе збільшення споживання бутану недавно запущеним Карпатнафтохімом. Як і роком раніше, на ринку може утворитися дефіцит, який призведе до зростання цін. Газ може подорожчати цього літа на 2-3 грн./л”, – додав Олександр Киримов.


Не пропустіть