Повідомили, коли в Україні відкриють платні дороги

Через кілька років за проїзд по всіх важливих дорогах в Україні можуть почати стягувати плату, повідомляє Громадське.

Про це розповів заступник міністра інфраструктури Віктор Довгань.

За його словами, потрібно $50 млрд на те, щоб відремонтувати українські дороги та побудувати нові. Робити цей ремонт на кредитні кошти неможливо, тому що таких кредитів економіка не витримає.

«Цього року у нас є мільярд доларів з дорожнього фонду та мільярд кредитних коштів. Наступного року це може бути 2 млрд, але більше не буде. З такими надходженнями ми побудуємо дороги за 25 років. З платними дорогами ми можемо це зробити за 5 років. Якщо вдасться вкласти 50 млрд за цей час в дороги, це дасть додатково 150 млрд в економіку. Ми потроїмо наш ВВП», — переконаний Довгань.

На думку заступника міністра, спочатку потрібно зробити платним проїзд по трасах для комерційного вантажного транспорту, цілком можливо з 1 січня це зробити. Це дасть додатково $100-200 млн. Потім поступово планується ввести плату і для легкового транспорту.

«Можна зробити низькі ціни, нехай це буде $0,5. Набагато дорожче обходяться автомобілістам пошкоджені колеса. До того ж, це — безпека. Ми лідер по аваріях, ніде в Європі не гине на дорогах так багато людей, як в Україні. Це все — крива дорога, недостатнє освітлення, погана розмітка. Більш ніж половина смертей — саме через якість дороги», — каже Довгань.


Не пропустіть