Автомобілі тепер женуть з-за кордону за новою схемою

Днями мені зателефонувала подруга: “У тебе є шенгенська віза? Заробити хочеш? 1200 гривень — за те, що перетнеш кордон із Польщею і поставиш підпис на кількох документах”, йдеться в матеріалі газети Експрес.

Я погодився. І вже за годину розмовляв із моїм “працедавцем”. “Я займаюся продажем іноземних вживаних автівок, — каже Андрій. — За законом, раз на рік одне авто для себе можна ввезти з пільговою ставкою розмитнення. Тому шукаю людей, на яких можна оформити ввіз. Ти нічим не ризикуєш, єдине — впродовж року не зможеш ввезти машину самостійно”.

Я погоджуюся поїхати на кордон у найближчу неділю й надсилаю Андрієві, на його прохання, свої прізвище, ім’я, по батькові та адресу прописки для оформлення доручення.

Тим часом дізнаюся про цю схему докладніше. Отже, у 2016 році Верховна Рада України запровадила істотні пільги на розмитнення деяких вживаних авто, що випущені після 2010 року й відповідають стандарту Євро-5. Якщо ви ввозите авто для власного користування — сплачуєте значно нижчий акциз. До прикладу, за машину з бензиновим двигуном 1 л — 63 євро замість 1761 євро, із бензиновим двигуном на 1,5 літра — 116 євро, а не 2500 євро. Ввезти таким чином “пільгову” автівку можна лише раз на рік. Тому й потрібні “посередники”, на яких такий ввіз оформлятимуть. Та наскільки це легально?

“Якщо автівку дійсно розмитнюють, то ви нічим не ризикуєте, — розповідає Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів. — Єдиний наслідок — ви не зможете скористатися пільговою ставкою розмитнення ще раз протягом року. Така діяльність цілком легальна. Інша справа — якщо на вас оформлюють лише транзит автівки, без її розмитнення”.

Виявляється, такі оборудки тепер — дуже поширені!

“На практиці все відбувається так: ви їдете на кордон, вам кажуть підписати певні документи. Авто нібито розмитнюють, а насправді оформляють транзит, — веде далі Олег Назаренко. — Через десять днів він буде прострочений. Вам приходить лист від митниці з проханням вивезти автівку. Ви цього зробити не можете — тоді на вас подають до суду й стягують штраф у розмірі 8500 гривень.

Найчастіше жертвами таких оборудок стають люди похилого віку. У результаті їм не видають пенсії, оскільки є рішення суду про стягнення коштів, не нараховують субсидії. Зрозуміти, чи автівку розмитнюють, чи оформляють її транзит, можна тільки за документами вже на самому кордоні. Потрібно уважно читати, який режим ввезення там вказано. Але більшість людей у документах не розуміються. Тому це в будь-якому випадку — певний ризик”.

Що ж, я вирішую ризикнути. У неділю вранці за мною заїжджає друг Андрія, Олексій, на автівці, яку треба розмитнити — “Renault Kangoo” на шведських номерах. Ми рушаємо на кордон.

“Не хвилюйся, — ще раз заспокоює мене Олексій. — На українській митниці все легально. Лише на польському боці скажемо, що їдемо на закупи”.

Олексій показує мені вже оформлене доручення. З’ясовую, що справжній покупець автівки проживає у Черкаській області. За документами він доручає мені купити йому машину. Однак насправді, звісно, він — покупець автівки в Андрія та Олексія.

…Після перетину кордону ми відразу розвертаємося та рушаємо назад, тепер на червоний коридор. Я уважно прислухаюсь до слів Олексія. “На розмитнення”, — каже він митникові.

Митник робить декілька фото автівки, а тоді мене запрошують підписати низку документів. Я швидко кидаю на них оком, однак зрозуміти, що підписую — розмитнення чи транзит — не встигаю. Покладаюся на рекомендацію подруги…

“Варто також зазначити: якщо на вас оформляють саме розмитнення, то тут вже ризикує фактичний покупець автівки. Якщо її розмитнення оформлене на вас — ви рік часу де-юре є її власником, без можливості продажу, — каже Олег Назаренко. — Ви можете піти в поліцію та вимагати повернути автомобіль вам. Тому такі “оборудки” в більшості випадків базуються на довірі — якщо вас просять про це ваші хороші друзі”.

Після повернення Олексій просить сфотографувати мій паспорт та ідентифікаційний код — дані потрібні для митниці. А тоді дає мені домовлені 1200 гривень.


Не пропустіть