Україна відмовляється від російського автогазу на користь білоруського

Зниження поставок експерти пов’язують з новим порядком експорту з Росії

У травні 2017 року до України було імпортовано 32,8 тис. т скрапленого газу (ЗВГ) з Росії, що на 51% менше, ніж роком раніше, і на 46% менше, ніж в квітні. При цьому різко зросли поставки газу з Білорусі, пише OilNews.

Зниження російських поставок експерти пов’язують з новим порядком експорту ЗВГ з Росії. З 1 травня 2017 року експорт до України повинен проходити обов’язкове узгодження з Федеральною службою з технічного та експортного контролю РФ (ФСТЕК). Наразі точно відомо, що такий дозвіл отримав експортер газу “Роснафти” в Україні компанія Proton Energy Group S.A. На її рахунку поставка в травні 26,2 тис. т. ЗВГ до України.

Решта російських обсягів припадають на “Лукойл”, “Сибур” і “Газпром”. За даними трейдерів, ці експортери довантажуватимуть квітневі обсяги.

Падіння російських поставок було компенсовано зростанням імпорту з Білорусі. В травнем 2017 року з цього напрямку надійшло 50,1 тис. т газу, що майже вдвічі більше, ніж в квітні 2017 року і на 74% більше, ніж у травні 2016 року. Експерти “Консалтингової групи А-95” зазначають, що Білорусь вперше за роки спостережень обійшла РФ за обсягами поставок газу до України.

“Результатом нового порядку експорту газу з Росії стало не тільки посилення білоруських постачальників, але і зниження котирувань в Бресті внаслідок надлишку пропозиції з Росії. Це спровокувало падіння оптових цін в Україні, яке вже докотилося до автозаправних станцій”, – заявив експерт “А-95” Артем Куюн.

За попередньою інформацією, котра враховує прогноз внутрішнього виробництва на рівні 35 тис. т газу, баланс національного ринку в травні очікується на рівні 130 тис. т.


Не пропустіть