Учені з’ясували, яким людям не потрібна GPS-система у машині

Група вчених Амстердамського університету досліджувала особливий тип нейронів гіпокампу. Ця зона мозку відповідає, зокрема, за точне визначення місця розташування, це вже було досліджено раніше. Тепер науковці з’ясували, які саме клітини гіпокампу відіграють роль такого собі GPS-навігатора, пише газета “Експрес”. “Гіпокамп – це частина лімбічної системи головного мозку, що відповідає за багато функцій, — каже Вадим Шевченко, нейрофізіолог.

Наприклад, бере участь в механізмах формування емоцій та консолідації пам’яті, тобто переходу короткочасної пам’яті в довготривалу.

Нові дослідження показали, що гіпокамп необхідний і для виконання навіть найпростіших завдань, що вимагають просторової пам’яті. Коли гіпокамп функціонує неправильно, люди можуть не згадати, де вони були і не орієнтуватися, як дістатися до місця призначення.

Доведено, що гіпокамп відіграє роль у пошуку найкоротших шляхів між вже добре відомими місцями. Наприклад, таксистам у Лондоні необхідно знати велику кількість місць і найбільш коротких шляхів між ними. Дослідження одного з університетів Великобританії показало, що гіпокамп у таксистів більший, ніж у більшості людей, і що найдосвідченіші таксисти мають великий гіпокамп. Тож обходяться без електронного GPS-навігатора. Нащо він, коли мозок працює?”


Не пропустіть