Агроновації КрАЗу: фермери задоволені

Адже ПрАТ «АвтоКрАЗ» отримало золоту медаль на найбільшій агропромисловій виставці України «Агро-2017». Цією престижною нагородою Кременчуцький автозавод було відзначено за спільну з Національним науковим центром «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» агроновацію – МЕЗ-330 (мобільний енергетичний засіб сільськогосподарського призначення), створену на базі всюдиходу КрАЗ-6322.

Відтак, базове шасі КрАЗ-6322 було забезпечене валом відбору потужності, комплектом гідравліки, додатковим навішуванням під плуг та допоміжне сільгоспобладнання. Отож автотрактор МЕЗ-330 може виконувати й транспортні, й польові роботи, зокрема: вносити добрива, обробляти ґрунт, сіяти, захищати посіви, виконувати транспортно-перевантажувальні операції тощо. А на перший зразок було також встановлено кузов для внесення твердих органічних добрив із можливістю встановлення плугів та іншого навісного обладнання.

Зазначимо, що в межах виставки відбувся семінар «Перспективи розвитку мобільних енергетичних засобів в Україні», на якому із доповідями стосовно створення на базі КрАЗівської техніки різних спецзасобів виступили й представники ННЦ «ІМЕСГ» та ПрАТ «АвтоКрАЗ». Зокрема, докторант Інституту механізації та електрифікації Сергій Погорілий – ведучий теми МЕЗ, відзначив, що нова розробка дозволить замінити в господарствах морально та технічно застарілі ХТЗ Т-17221. Звісно, аналогічні рішення є й за кордоном, зокрема, в Німеччині, де на базі MAN і Mercedes-Benz давно роблять такі автотрактори. Проте було відзначено, що в порівнянні з іноземними тракторами Fendt-936, Massey Ferguson-7926 і вітчизняним ХТЗ-17221., у КрАЗа-трактора краще цінове позиціонування.

Заслухали присутні і власника фермерського господарства Валерія Задорожнього із Вінницької області, котрий у себе замість класичних тракторів використовує дев’ять КрАЗів: оре, сіє, культивує тощо. Він акцентував, що агро- КрАЗи економічніші, ніж трактори, у них набагато нижчі експлуатаційні витрати, доступніший сервіс та простіше обслуговування. Сьогодні лідер вітчизняного автопрому «КрАЗ» має намір і надалі утримувати передові позиції на вітчизняному ринку із створення сучасної ефективної техніки для різних галузей господарства. А виставка «Агро-2017» стала чудовим майданчиком для розширення зв’язків між підприємством та бізнесом, а також популяризації можливостей вітчизняного виробника.

Автор Ігор Галущак, спеціально для mmr.net.ua


Не пропустіть