Авто з Грузії в Україну: чи є сенс і чи вигідно це

Уживані автомобілі з Грузії недорогі, але можуть стати неприємним сюрпризом, пише autocentre.ua.

У суперечках про вартість розмитнення уживаних авто нерідко наводиться приклад Грузії. Справді, митне законодавство цієї країни дуже ліберальне і ставки мита невисокі.

Не дивно, що після введення пільгового акцизу на уживані автомобілі деякі українці звернули увагу на авто з Грузії і навіть почали їх завозити. З’явилися навіть фірми-посередники, які за певну плату допомагають знайти машину на грузинському авторинку і оформити її купівлю належним чином.

Особливість ринку уживаних авто в Грузії в тому, що там набагато популярніші уживані машини зі США. Безпосередньо ввезти авто зі Штатів в Україну не вийде, адже законодавство про пільговий акциз вимагає, щоб покупець особисто відвідав країну походження авто.

У Грузію потрапити набагато легше і дешевше, ніж у США, тим паче, що є поромне сполучення з Україною. Тому потенційним покупцям навіть організовують поїздку з подальшим вивезенням автомобіля морем. Альтернатива – ввезення авто в Україну за дорученням, але це обійдеться дорожче.

Звісно, можна буде ввезти тільки машини, на які поширюється пільговий акциз, тобто ті, що складені з 2010 року і відповідають нормам Євро-5. Крім того, прописано ліміт: один автомобіль за рік на громадянина України.

Ціни на уживані авто з Грузії, вироблені після 2010 року, справді привабливі. Наприклад, седан Volkswagen Passat 2013 року або Hyundai Sonata в американській специфікації коштують там 6000-7000 доларів. З доставкою в Україну і пільговим розмитненням він обійдеться приблизно в $11-12 тис.

Однак, у коментарях до відео представники компанії-посередника зізнаються, що значна частина авто зі США в Грузії відновлені після ДТП. Тому до вибору машини слід підійти уважно і обережно, не зайвою буде перевірка історії авто за VIN і діагностика на СТО перед купівлею.


Не пропустіть