Як нас дурять: на які хитрощі готові автошахраї?

Не всі можуть собі дозволити купити машину в фірмовому салоні, тому хтось купує з рук, хтось – через інтернет …

Біда в тому, що такими шляхами замість авто ви купуєте кота в мішку – шахраї не дрімають. Як не помилитися і виїхати на новому, справді «чистому» автомобілі?

З рук в руки

Продавець авто «чистий», якщо він:

1. Представляє всі документи на машину на вимогу покупця.
2. Розповідає про плюси і мінуси машини – в ідеалі і про те, скільки аварій і ремонтів вона перенесла.
3. Погоджується проїхати в ДПД НПУ для перевірки достовірності документів та номерів на агрегаті.
4. Разом з покупцем складає у нотаріуса договір купівлі-продажу.

Продавець зробить все, щоб угода відбулася. Автошахраї ж відразу відмовляються від перевірок і роблять все, щоб угоду оформити на місці без третіх осіб.

У Мережі не потрапити в тенета

Дуже часто автошахрайство в інтернеті йде через розміщення інформації про продаж на сайтах безкоштовних оголошень.

Приклад № 1.Продавец на сайті «вішає» оголошення про продаж. Шахрай телефонує йому по телефону і, нібито для перерахування грошей, просить повідомити номер банківської карти і код на зворотному боці картки. Маючи повний доступ до вашої «кишені», шахрай краде гроші через різні платіжні системи.

Приклад № 2. Шахрай дає оголошення про продаж неіснуючого авто. Дзвонить потенційний покупець, обговорюючи умови покупки. Зловмисник переконує покупця зробити передоплату за авто. І, якщо ви це зробили, телефон «продавця» стає недоступний.

Продавець зробить все, щоб угода відбулася. Автошахраї ж відразу відмовляються від перевірок і роблять все, щоб угоду оформити на місці без третіх осіб.

Приклад № 3. Продавець переконує покупця, що саме на цю машину черга бажаючих, але всіх можна обійти, внісши заставу. Отримавши гроші, «продавець» знову-таки зникає.

Приклад № 4. Продавець каже покупцеві, що власник авто за кордоном. Але якщо повністю або частково заплатити за машину, господар примчиться на переоформлення документів … І знову «продавець» пропадає.

Приклад № 5. Продавець пропонує покупцеві перейти за посиланням, щоб підтвердити покупку або ознайомитися з додатковою інформацією про машину. При переході необхідно відправити СМС з кодом підтвердження. Звичайно ж, СМС виявляється платним.

Куди скаржитися?

Якщо ви стали жертвою шахраїв, пишіть заяву в найближче відділення міліції або повідомляйте за телефоном 102. Заяву потрібно супроводжувати доказами: роздрукованими скриншотами листування і оголошення, персональними даними зловмисника (П.І.Б., адреса, номер телефону, банківської карти), чеками або квитанціями про оплату. Варто зробити нотаріальні копії всіх документів, вони можуть стати в нагоді для суду. Якщо шахрай обчистив вашу банківську карту, потрібно звернутися ще й до банку для блокування рахунку.

http://www.gogetnews.info/


Не пропустіть