Поліція може отримати право перевіряти і затримувати нерозмитнені автомобілі

Знаєте, чому автомобілі на єврономерах досі можна вільно експлуатувати? Чому пригін «польських блях» розрісся в цілу індустрію, із зарубіжними «представництвами» і спеціалізованими міні-авторинками в Україні? Якщо вважаєте, що вся справа в міжнародних конвенціях, на жаль, помиляєтеся, пише autotheme.info.

Причина, по якій автомобілі на іноземній реєстрації ввозяться сотнями тисяч «легально на рік», – брак координації між фіскальною службою і поліцією, плюс відсутність у патрульних повноважень зупиняти машину без факту порушення ПДР водієм. Тобто, насправді все могло закінчиться так і не розпочавшись, декількома конфіскованими авто і штрафами в розмірі 300% від суми митних платежів. І ні про які півтора або два мільйони «блях» в Україні не йшлося б.

Однак незабаром ситуація може змінитися, причому, не на користь водіям нерозмитнених авто. По крайній мере, в разі, якщо новий законопроект №6626 «Про внесення змін до Закону України «Про Національну поліції» стане законом. Перше, що дасть новий документ поліції – право створення власних баз даних автомобілів, тимчасово ввезених на територію України. Другий етап – повноваження зажадати інформацію про такі авто від податківців і митників. Третій пункт – надання поліцейським здійснення контролю над правомірністю експлуатації транспортних засобів із правом їх тимчасового затримання у випадках, передбачених законодавством.

Що чекає власників авто на єврономер найближчим часом? Все залежить від того, яка з наявних нині законодавчих ініціатив першою отримає статус закону.

Якщо пройде законопроект №6626, слід готуватися до тотальних перевірок на дорогах, штрафів, і, ймовірно, вилучення автомобілів, ввезених «гонщиками-верблюдами». Якщо ж, наприклад, буде проголосована пара документів №5561 і 5562, то майже всі нерозмитнені машини можна буде легалізувати, незалежно від їх віку та відповідності екостандартам Євро. Не можна виключати і повернення в роботу тимчасово відкладеного законопроекту №5567, який може дозволити користуватися машинами з іноземною реєстрацією за «абонплату». Але ж є ще законопроект №4932, який, з урахуванням пропозицій від активістів громадських організацій, також може дати законну можливість їздити на нерозмитнених авто з оплатою певного тарифу в залежності від часу перебування такого ТЗ на території України.


Не пропустіть