Нові штрафи в Україні: водії можуть готуватися до змін

Вже найближчим часом розшириться коло осіб, до який будуть застосовувати штрафні санкції за порушення ПДД.

Група народних депутатів пропонує ввести відповідальність відправника вантажу за порушення встановлених законодавством вагових та/або габаритних норм. Принагідно, запроваджуються додаткові санкції й до перевізника.

Появу проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт» (щодо дотримання учасниками ринку автомобільних вантажних перевезень норм законодавства в частині вагових та габаритних параметрів транспортних засобів)» (№6644) його автори пояснюють турботою про стан доріг та обороноздатність держави.

За діючим законодавством адміністративну відповідальність за перевищення габаритно-вагових норм несе лише перевізник, який нібито часто не має можливості контролювати процес завантаження. Якщо ж проект приймуть як закон, то відповідатиме й відправник вантажу, на якого накладатиметься штраф у розмірі 2000 неоподаткованих мінімум доходів громадян (наразі — 34000 грн.).

Водночас, водій отримає законні підстави відмовитись від виконання перевезення у разі завантаження транспортного засобу з порушенням встановлених вагових або габаритних нормі. Якщо ж він піде на порушення, такий саме штраф сплатить і перевізник.


Не пропустіть