Водіям і перевізникам готують нові штрафи

Вже найближчим часом розшириться коло осіб, до який будуть застосовувати штрафні санкції за порушення ПДД.

Група народних депутатів пропонує ввести відповідальність відправника вантажу за порушення встановлених законодавством вагових та/або габаритних норм. Принагідно, запроваджуються додаткові санкції й до перевізника, повідомляє automotoclub.info.

За діючим законодавством адміністративну відповідальність за перевищення габаритно-вагових норм несе лише перевізник, який нібито часто не має можливості контролювати процес завантаження. Якщо ж проект приймуть як закон, то відповідатиме й відправник вантажу, на якого накладатиметься штраф у розмірі 2000 неоподаткованих мінімум доходів громадян (наразі — 34000 грн.).

Водночас, водій отримає законні підстави відмовитись від виконання перевезення у разі завантаження транспортного засобу з порушенням встановлених вагових або габаритних нормі. Якщо ж він піде на порушення, такий саме штраф сплатить і перевізник.

Влітку минулого року Тернопільщина придбала три нових вагових комплекси, аналогів яким немає в Україні. Вони мали б зупиняти важковаговий та габаритний транспорт, щоб той не руйнував дороги місцевого та державного значення. Але спритні водії та недобросовісні перевізники знаходять вихід і з цієї ситуації, об’їжджаючи на Тернопільщині вагові комплекси.

Зазначимо, що сума нарахованих штрафних санкцій за проїзд транспорту більше передбаченої тоннажності, згідно ст. 60 Закону України «Про автомобільний транспорт», становить 10 тис. 200 грн. Усі перевізники та сільгоспвиробники, які використовують важковаговий та габаритний транспорт, повинні погоджувати маршрут та отримувати дозвіл.

Зауважимо, що загальний обсяг збитків, яких завдають недобросовісні перевізники в Україні, щорічно сягає 2,5-3 млрд. грн.


Не пропустіть