ЗАЗ «Спорт-900»: наш Porsche, який назавжди залишився концептом

У 60-х роках радянські інженери-конструктори ледь не перетворили горбатий «Запорожець» в спорткар за образом і подобою Porsche 356 – попередника легендарного Porsche 911. На базі ЗАЗ-965 фахівці інституту НАМІ розробили концепт елегантного купе, який отримав назву «Спорт-900», пише autotheme.info.

Перший екземпляр зібрали в 1963 році. На шасі ЗАЗ-965А був встановлений обтічний склолопластиковий кузов висотою лише 1170 міліметрів. У дизайні чітко проглядаються риси класичних задньомоторних купе.

У «Спорт-900» була посадкова формула 2 + 2, тобто розробникам навіть вдалося зберегти задні сидіння. Класно виглядає нахилена центральна консоль, знайома по багатьом сучасним спорткарам.

Використання склопластикових кузовних панелей дозволило зменшити вагу авто до 500 кілограмів. Так що навіть зі стандартним 27-сильним мотором і 4-ступінчастою коробкою передач «Спорт-900» легко розганявся до сотні.

Творці сподівалися, що отримають дозвіл на масове виробництво в Запоріжжі, але влада не дала зелене світло, і далі декількох прототипів справа не зайшла.


Не пропустіть