В Україні помічена унікальна Ferrari Mondial (Фото)

Машина була помічена на парковці. Крім стильної зовнішності, модель дуже цікава своєю історій і походженням!

Розповідає avtoblog.ua.

Отже, почнемо з того, що це дуже рідкісний автомобіль – італійський Ferrari Mondial 80-х років. З’явилася можливість більш детально вивчити даний автомобіль і розповісти вам його особливості. Отже, Mondial – це середньомоторне купе, яке випускалося на заводі Ferrari в період з 1980 по 1993 рік. Машина була названа в честь гоночної моделі Ferrari 500 Mondial, яка виграла чемпіонат Формули-1 в 1952 і 1953 роках. Mondial з дизайном від Pininfarina прийшла на зміну Ferrari 308/208 GT4, зовнішність яких створювало ательє Bertone. Крім купе, існувала версія з м’яким дахом, яка вважається єдиним в світі 4-містним середньомоторним кабріолетом. За 13 років виробництва було випущено трохи більше 6000 штук Mondial, що зробило модель однієї з найбільш масових в історії легендарної марки. Весь цей час машина постійно вдосконалювалася і модернізувалася. Змінювалася зовнішність, поліпшувалася технічна начинка, тому виділяють аж 4 еволюції моделі, які змінювали один одного з роками: Mondial 8, Mondial QV, Mondial 3.2 і фінальна Mondial t.

В даному випадку мова йде про Mondial 3.2, яка дебютувала на Франкфурскому автосалоні в 1985-му році. Від своєї попередниці (Mondial QV) вона відрізнялася збільшеним (з 3.0 до 3,2 літрів) робочим об’ємом V-подібного 8-циліндрового мотора. Потужність поперечно розташованого двигуна Tipo F105C зросла з 240 до 270 к.с. Система вприскування палива – Bosch K-Jetronic. Коробка передач – механічна 5-ступінчаста.

Також машина отримала рестайлінгові бампери в колір кузова (аналогічні моделі 328), 16-дюймові легкосплавні диски нового дизайну і поліпшене оформлення салону і панелі приладів. З 1987 року Mondial почали комплектувати ABS. Звичайно, за сучасними мірками динаміка цієї Ferrari не вражає: на розгін від 0 до 100 км/год йде цілих 7,4 секунди (в європейській специфікації). А ось максимальна швидкість досить пристойна – 250 км/год. У ті роки основним ринковим конкурентом Mondial була модель 928 від Porsche.

Випуск Mondial 3.2 був припинений в 1988-му році. Примітно, що на відміну від більш спортивних 2-місних 308/328, 4-місна Mondial була набагато дешевшою в обслуговуванні, так як основні сервісні операції (наприклад, заміна ременя ГРМ або зчеплення) здійснювалися без зняття силової установки. За 3-річний період було побудовано 987 (з них 91 з правим кермом) екземплярів купе Ferrari Mondial 3.2 і ще 810 відкритих кабріолетів. Незважаючи на настільки скромний тираж, Mondial вважається найдешевшою уживаної Ferrari на світовому вторинному ринку. Ще зовсім недавно окремі екземпляри в адекватному стані можна було купити всього за 15-20 тисяч доларів. За останні роки, правда, цінники трохи підтягнулися, але все одно модель залишається найбільш доступним “жеребцем” з Маранелло. Зараз хороші машини торгуються в діапазоні 35-45 тисяч доларів.

Що стосується конкретно цього екземпляра, то він був на швейцарських номерах. Пробіг машини – майже 100 тисяч кілометрів, а її стан далеко від ідеального. Місцями видно здуття фарби, тріщини шпаклівки та дефекти збірки. До речі, аж до кінця 2000-х Ferrari особливо не морочилися з приводу якості своїх машин, тому зазори між бічними стеклами і рамками в 2 пальця це вважається нормою. І плювати, що при найменшому дощику в салоні буде вода, зате як здорово звучить V-подібна “вісімка” Tipo F105C, якщо її розкрутити до 7000 оборотів.

Такі машин люблять серцем і душею і раціональний підхід тут не доречний. Вони примхливі (ця машина потім ввечері не завелася і її “прикурювали” від Lexus), дуже вимогливі в обслуговуванні та ремонті, морально застаріли за сучасними мірками, але все ще дарують масу позитивних емоцій, навіть стоячи нерухомо на парковці. Одним словом – Ferrari.


Не пропустіть