Скільки країн ЄС платять своїм громадянам за покупку електрокара

Країни ЄС стимулюють громадян купувати електрокари, видаючи гранти і знижуючи податки, пише segodnya.ua.

У 2025 році електромобілі вирівняються по вартості з авто з двигуном внутрішнього згоряння і продовжать дешевшати
Країни Європи і Індія заявили, що відмовляться від продажів автомобілів з бензиновими і дизельними двигунами. Зараз ці держави стимулюють своїх громадян купувати електромобілі, видаючи гранти і знижуючи податки. А через 10-20 років вони планують заборонити продаж авто з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ).

У Сполученому Королівстві серед усього числа машин поки 5% електрокарів. Щоб збільшити число “зелених” авто, уряд дає британцям грант на покупку електромобіля в 35% від вартості машини і звільняє від податку на власність. У Франції електрокарів більше 100 тис. або 1,2% всього ринку. Покупцям “зелених” авто уряд компенсує 10 тисяч євро. Великобританія і Франція планують заборонити машини на бензині і дизелі в 2040 році.

Індія планує заборонити продаж нових авто на бензині і дизелі до 2030 року. Уряд планує субсидувати покупку електрокарів два-три роки, поки машини не стануть доступними.

Нідерланди перейдуть на електрокари до 2025 року. Замість уряду людей стимулює купувати електромобілі місцева влада. Покупця електрокара звільняють від податку на реєстрацію і податку на власність.

Німеччина і зовсім пропонує ЄС узаконити заборону на рівні союзу з 2030 го. Поки країна у себе ввела стимули для покупки електрокарів: звільнення на 10 років від податку на власність, грант на покупку “зеленої” машини в 4000 євро і низькі відсотки по кредиту.

За вагою електрокарів у світі лідирує Норвегія. Кожен третій автомобіль в країні – електричний. Екологічні авто тут не оподатковуються 25% ПДВ і податком на автомобіль, також власник електромобіля платить знижений дорожній збір. У 2025 році Норвегія максимально підвищить обмеження викидів CO2 автомобілями до 0%, тим самим заборонить авто з ДВЗ.

Автовиробники через постійне посилення екологічних вимог до автомобілів з ДВЗ самі почали орієнтувати на виробництво гібридних та електромобілів. Наприклад, Volvo оголосила, що до 2019 року у всіх нових автомобілів буде акумулятор і електродвигун. Mercedes, Audi і Volkswagen також не відстають в гонці з виробництва електричних автомобілів.


Не пропустіть