Водіїв попередили про різке подорожчання палива

Зараз вже почала формуватися тенденція до подорожчання і бензину, дизпалива, і скрапленого газу. Про це повідомив експерт паливного ринку, директор НТЦ «Психея» Сергій Сапегін.

За його словами, незважаючи на те, що оптові ціни на бензин, ДП та газ виростуть вже протягом місяця, хоча це поки не знайшло свого відображення на цінах стел АЗС.

«Перше, що я хотів би сказати, поки ситуація в опті не знаходить відображення в роздрібних продажах. Якщо проаналізувати зміни оптових цін, наприклад, за останній місяць, то в дрібному опті ціни на бензин виросли за місяць на 2% і на 8% по ДП, і 13% по зрідженому газу. У великих оптових поставках ціни на бензин за місяць виросли на 4-5%, в дизелі на 7% і 23% скраплений газ. Якщо подивитися, що сталося в роздрібній торгівлі, то бензин залишився на такому ж рівні, дизельне паливо подешевшало приблизно на 1,7%, а зріджений газ в роздробі за останній місяць подорожчав всього на 3%. Тобто, ми бачимо роздрібна ціна не відреагувала на оптові зміни», – зазначив він.

Сапегін також нагадав, що стабільність цін на пальне залежить також і від вартості гривні до долара.

«Якщо говорити про прогнози, то потрібно спробувати зрозуміти, що у нас буде з валютою? Дивлячись на те, що долар зміцнів, але у нас стрімко дешевшає гривня по відношенню до євро … При цьому, потрібно розуміти, що акцизи вираховуються в євро. Тобто, це фактор, який працює на підвищення ціни», – пояснив експерт.

Варто відзначити, що бензини мають потенціал до подорожчання на рівні 1 грн, а ДП – на рівні 1,6 грн.

«Якщо говорити про прогнози щодо бензину, то розраховується потенціал до зростання приблизно на 1 гривню за літр. По дизельному паливу – потенціал до подорожчання складає 1 грн 62 коп. реалізується цей потенціал чи ні, сказати важко, але наші розрахунки говорять, що в найближчий тиждень може статися невелике зростання. Йдеться про кілька копійок за високооктанові бензини і теж за дизпаливо», – зазначив С.Сапегін.

Експерт додав, що ситуація з цінами на зріджений газ гірша, адже їх зростання пов’язане також з проблемами наповнення ринку.

«Гірша ситуація по зрідженому газу, де проблема зростання ціни пов’язана не тільки з подорожчанням, а й з ресурсним наповненням ринку. І незважаючи на те, що для зрідженого газу є потенціал для збільшення ціни, який становить близько 76 коп. за один літр, ми спостерігаємо, що ціна на нього зростає і швидше. Надалі, я думаю, що з приходом осені, коли всі почнуть повертатися з відпусток, цей потенціал по зростанню цін на бензин і дизпаливо, він почне реалізовуватися», – пояснив він.

http://www.unn.com.ua/


Не пропустіть