Які дороги в Україні стануть платними

Поданий до Верховної Ради законопроект № 6766 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг», спростовує багато міфів. Зокрема, і про те, що усі дороги стануть платними.

Про це в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK сказала директор ДП «Укрдорінвест» Олена Криворучко.

«Хотілося б розвіяти міф щодо того, що платні дороги в Україні можуть стати панацеєю, яка вилікує всі проблеми, які накопичувались достатньо довгий час. Платні дороги, якщо проаналізувати статистику і досвід інших країн, є достатньо загальною практикою для усього розвинутого світу. Хоч зазвичай доля таких шляхів складає близько одного відсотка від дорожнього покриття усієї країни», – розповіла Криворучко.

Також вона додала, що для того, аби облаштувати платні дороги, повинні бути безкоштовні альтернативні об’їзні шляхи.

«Вважаю, що в Україні можуть ставати платними лише ті дороги, які мають безкоштовну альтернативу. І є законопроект, який поданий у Верховну Раду (законопроект № 6766 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг», – ZIK), який якраз спростовує ті міфи, які збиралися дуже довгий час навколо платних та концесійних доріг. Адже деякі люди неправильно трактували і пояснювали, що існуючі дороги раптом для всіх стануть платними», – додала вона.

Тому наразі, щоб відремонтувати існуючі дороги, Україна співпрацює з міжнародними фондами і банками.

«Існує ряд проектів, котрі фінансуються за кошти міжнародних фінансових організацій. На сьогоднішній момент реалізується три достатньо великих проекти, два з яких фінансуються Світовим банком. Один з них на загальну суму 450 млн. доларів, інший на 330 млн. доларів. Також достатньо масштабний проект уже довгий час реалізується і фінансується разом з Європейським банком реконструкції та розвитку і Європейським інвестиційним банком», – прокоментувала Криворучко.


Не пропустіть