Без пільг і з «радарами»: Кабмін підготував водіям дуже неприємний сюрприз

Ідею «Укравтодору» про зниження в населених пунктах допустимої швидкості з 60 до 50 км/год кабмін може затвердити вже на цьому тижні. Також високі шанси, що найближчим часом законодавці пакетом протягнуть дві інші норми – приберуть «пільгове» перевищення швидкості +20 км/год і дадуть поліції право користуватися «радарами». Що до чого дізнавався кореспондент autonews.ua.

«Зміни до Правил дорожнього руху можуть внести досить швидко, буквально на найближчому засіданні Кабміну (згідно анонсу на сайті Кабміну, найближче засідання уряду – в середу, 23 серпня, – autonews.ua). Проект постанови у них вже є», – розповідає автоюрист, експерт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв.

За його словами, у законодавців є бажання заодно посилити норму, яка допускає перевищення швидкості до +20 км/год, внісши зміни до Кодексу про адмінпорушення.

«У нас багато хто забуває, що у нас до 20 км/год теж вважається порушенням. Але це відноситься до розряду інших порушень, тому, згідно зі статтею 125 КоАП правоохоронці можуть винести постанову, але санкція статті передбачає тільки попередження, без штрафу. У законодавців були різні думки, але тенденція схиляється до того, щоб взагалі прибрати допущення – сказано 50 км/год, значить треба їхати 50 км/год. Скажемо чесно – в багатьох країнах так і є, – розповідає Володимир Караваєв. – Поміняти КоАП можуть бути не так швидко, але може статися, що Кабмін теж ініціює внесення такого законопроекту до Верховної Ради. А у нас, все, що стосується інтересів правоохоронців, буває, що проходить досить швидко. Теоретично, можуть прийняти і за тиждень».

Як патрульні стежитимуть за швидкісним режимом на дорогах – питання відкрите. Застосовувати для цього в ручному режимі “радарів” (їх у спадок від ДАІ патрульної поліції дісталося близько 170 штук) не дозволяє закон про Нацполіцію.

«Закону про це немає. Але, швидше за все, паралельно «з постановою про 50 км/год» в обхід регламентної процедури в Раду закинуть законопроект, який прибере +20 км/год і дозволить використання “радарів”. Підготовка цього велася ще місяць тому. Законопроект буде невеликим, буквально на одній сторінці, і дуже швидко може бути прийнятий», – прогнозує Володимир Караваєв.

«НА АВАРІЙНІСТЬ НЕ ВПЛИНЕ»

Автоексперти прогнозують, що дуже скоро водії згадають, як «моргати» і попереджати один одного про патрулі, що стоїть з вимірювачем швидкості.

«На безпеку на дорогах, я думаю, що це не вплине. Поясню чому. Зараз ми знаходимося на рівні десь 4000 загиблих на дорогах в рік. Контролем доріг (а заодно і боротьбою зі злочинністю) займається патрульна поліція, чисельність якої 12,5 тис. осіб. А в 2009 році, коли ДАІ була в «розквіті» і навіть мова не йшла про її скорочення, у них працювало близько 16 тис. чоловік. І по суті, у кожного патруля були прилади, за допомогою яких можна контролювати швидкість. Це був максимальний з точки зору контролю рік. І у нас тоді кількість смертей доходило до 9000. Так що я вважаю, що тільки тому, що ми дамо поліції засоби технічного контролю, це не буде автоматом означатиме зниження аварійності», – резюмує Володимир Караваєв.


Не пропустіть