Ціни на автогаз досягли рекордної позначки за всю історію України

Оптові ціни на газ в Україні зросли майже до 30 тис. гривень за тонну, пише autocentre.ua.

Газ для авто подорожчав в опті до рекордної позначки. За даними «Консалтингової групи А-95», його середня вартість по країні склала 28 510 гривень за тонну.

Мінімальні оптові ціни на газ для авто – 28 300 грн./т в Полтавській і Харківській областях. Максимум – 29 900 грн./т в Тернопільській області.

Таким чином ціна газу в Україні перевищила рекорд лютого 2015 року – 23 520 грн./т. Але якщо тоді зростання цін було обумовлене падінням курсу гривні, то зараз причина подорожчання газу для авто інша – дефіцит палива.

Аналітик «А-95» Артем Куюн пояснив, чому подорожчав газ на заправках України. У серпні планують імпортувати близько 100 тис. тонн газу тоді, як потреба ринку – 120 тис. тонн. Ускладнює ситуацію брак залізничних вагонів для перевезення газу. Усунути дефіцит раніше другої половини вересня не вийде.

З огляду на таке стрімке зростання оптових цін, важко спрогнозувати, скільки буде коштувати газ для авто вже найближчим часом. Газ може подорожчати в роздробі не до 17-18 грн./л, як говорилося раніше, а навіть до 19-20 гривень.


Не пропустіть