Дорогий автогаз: що через нього дорожчатиме і коли почнеться “відкат” цін

Дешеве паливо для авто скоро може наздогнати в ціні бензин. Експерти: причина – дефіцит, пише segodnya.ua.

Зріджений газ для автомобілів (LPG-газ пропан-бутан) продовжує бити цінові рекорди: за вихідні він подорожчав ще на 1,5-2 грн/л, перевищивши на деяких АЗС показник в 17 грн/л. Це майже на 50% вище, ніж було місяць тому. На багатьох заправках газу зовсім немає. Але експерти паливного ринку заспокоюють: в середині вересня ціни на газ повинні піти вниз. Але автоперевізники вже піднімають ціни на свої послуги.

ЧОМУ ДОРОЖЧАЄ. Головним чинником зростання цін експерти називають дефіцит пропозиції на ринку. Як розповів нам аналітик “Консалтингової групи А-95” Артем Куюн, основні причини нинішньої нестачі LPG-газу – це невпорядкованість ринку (багато нелегальних заправок), ремонти заводів-виробників в РФ і Білорусі, проблеми з транспортуванням (дефіцит дизпалива на “Укрзалізниці”) і відсутність диверсифікації поставок (переважно ми імпортуємо газ тільки з РФ і Білорусі).

“З квітня до кінця червня ціни падали, через що трейдери не хотіли везти сюди газу більше, ніж потрібно для роздробу. Ситуацію погіршували нелегали: купуючи за безготівкою газ у великих трейдерів, вони відразу ж перепродували його за готівку на 300-500 грн/т дешевше (не сплачуючи 20% ПДВ). В результаті ресурсна діра наростала”, – зазначив аналітик. За оцінками Куюна, дефіцит ринку зараз становить близько 20%.

Директор спецпроектів НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев так прокоментував ситуацію: “Зростаючий дефіцит газу на оптовому ринку призвів до панічного зростання цін. Реально газ в роздробі не повинен коштувати більше 15 грн/л”.

ЩО ДАЛІ. “Ціна в роздробі наблизилася до технологічного максимуму – подальше її зростання ставить під сумнів доцільність використання автогазу (його витрата більше на 15-20%, ніж у бензину. – Авт.). Думаю, що ця позначка – 18 грн/л. В результаті чекаємо значне падіння споживання, і чим швидше воно відбудеться, тим швидше наповниться ринок. З обережним оптимізмом думаю, що це станеться до середини вересня. Ну а далі – тільки вниз, до 11-12 грн/л”, – підсумував Куюн.

За прогнозами Рябцева, ціни впадуть до колишнього рівня не раніше, ніж до кінця вересня: “Вартість LPG-газу в роздробі повинна бути не вище 50-55% від вартості бензину А-95. Якщо А-95 коштує в середньому 24,6 грн/л, то газ через місяць буде по 12-12,5 грн/л”. Влада також відреагувала на подорожчання газу. Перший віце-прем’єр Степан Кубів доручив Міненерговугілля, Держрегуляторній службі, АМКУ і ДФС вивчити причини зростання ціни на скраплений газ.

Проїзд: ціни вже підняли

Дорогий газ вже викликав зростання цін на проїзд в таксі і вантажоперевезення, адже, за оцінками фахівців паливного ринку, близько третини комерційного автопарку зараз переобладнано під газ. Якщо зазвичай проїзд з центру Києва до спального району (відстань до 20 км) коштував 70-80 грн, то вчора в одній з фірм нам вже заламали всі 90 грн. Проїзд в мікроавтобусі від райцентру Корсунь-Шевченківський (Черкаська обл.) до Києва (“Видубичі”) на відстань 140 км вже коштує 80 грн (+5 грн) з людини. Обіцяють підняти ціну на послуги з перевезення дрібних вантажів (меблі, будматеріали) і транспортні компанії.

Економісти кажуть, що найбільше подорожчання через зростання цін на газ буде на транспорті, оскільки там ціна палива становить більше половини собівартості проїзду. “Ціни на перевезення зростуть на 15-20% вже в найближчі дні, адже у дрібних приватників немає запасу міцності, вони не можуть чекати, поки газ подешевшає. Потім, можливо, вони знизять тарифи, якщо ціна на газ повернеться до колишнього рівня”, – прогнозує президент Украналітцентру Олександр Охрименко.

А ось директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко оптимістичніший. “Візьмемо для прикладу постачальників бутильованої води, – говорить Олексій. – Якщо вони піднімуть ціну бутлі, то можуть втратити клієнтів. Зростання цін можливе там, де працюють монополісти, як на пасажирських перевезеннях в глибинці”.
Різкого подорожчання продуктів і промтоварів експерти не прогнозують. “У ціні продуктів транспортні витрати не більше 10%, тому газ додасть до вартості молока, хліба 1-2%”, – підрахував Дорошенко.


Не пропустіть