Вчені стурбовані феноменом «чистого лобового скла»

Європейським автолюбителям більше не доводиться очищати лобове скло від останків збитих комах, пише avtoblog.ua.

На дивну обставину спочатку звернули увагу звичайні автовласники, яким раніше доводилося використовувати різні засоби для чищення для підтримки лобового скла в чистоті під час поїздок за місто. Тепер же нічого очищати годі й говорити. Потім на сполох забили ентомологи, які і назвали явище феноменом “чистого лобового скла”.

Зараз фахівці намагаються з’ясувати причини різкого падіння так званої біомаси комах. Особливо поруч з автотрасами. Хтось із ентомологів звинувачує в зниженні чисельності жуків, ос, бджіл та інших комах безпосередньо водіїв – в зв’язку зі зростаючим автопарком зростає і обсяг знищених шестиногих. Причому жертвами автомобілів стають в основному комахи-самки. Але є і противники цієї теорії. Вони вважають, що головними вбивцями комах стали пестициди і вежі стільникового зв’язку. Якщо порівнювати з 70-ми роками минулого століття, обсяг біомаси комах у Великобританії впав на 60 відсотків.

Щоб докопатися до правди, автолюбителів навіть просили приклеювати на лобове скло спеціальну стрічку для збору і обліку комах. Однак такий облік проводився лише один раз і його дані навряд чи можна вважати об’єктивними.

Тим часом, ентомологи вважають, що законодавці повинні зобов’язати автомобільні компанії розробляти дизайн автомобілів з такою аеродинамікою, яка дозволить значно скоротити відсоток зіткнення комах з автомобілями. Якщо цього не зробити, масова загибель шестиногих може негативно вплинути на біосистеми, а також продуктивність сільського господарства в багатьох країнах.


Не пропустіть