Особливості ввезення автомобілів з литовськими номерами

Зараз авто на литовських номерах часто можна зустріти на території України. Так відбувається через те, що в нашу країну потрапляють транспортні засоби, які знаходяться тут в статусі «транзитних машин». Крім того, державні органи вже зафіксували понад 24 тис. автомобілів, ввезених жителями України для тимчасового користування. Притому ці транспортні засоби в більшості випадків їздять по дорогах нашої країни без законних на те підстав.

Правила використання транспортних засобів

Керівництво митного контролю України стверджує, що в «транзитному» режимі авто на литовських номерах можуть експлуатуватися у нас не більше п’яти днів. Але в реальності відбувається зовсім інакше, оскільки українці починають використовувати ці транспортні засоби на свій розсуд, не зважаючи на існуючі обмеження.

Додатково в законах говориться про те, що на транспортному засобі з іноземною реєстрацією можна їздити на території України тільки самим резидентам. Хоча термін експлуатації в даному випадку буде всього один рік. Потім його можна буде продовжити на 2 місяці.

Крім того, громадянин іншої держави не має права віддавати на постійне або тимчасове користування свій транспортний засіб, навіть якщо це пов’язано з підприємницькою діяльністю.

Штрафні санкції для порушників

Громадяни України, які ввезли авто на литовських номерах в режимі «транзит» або для тимчасового користування, а насправді експлуатують ці транспортні засоби тривалий час, будуть оштрафовані.

Так, Державна фіскальна служба нагадує, що згідно із Митним кодексом розмір плати за порушення законів про використання транспортних засобів, зареєстрованих в іноземних державах, становитиме від 200 грн до 9000 грн. Звичайно, сума штрафу буде залежати від перевищення встановлених строків експлуатації.

Відомо також, що в поточному році вже були внесені грошові кошти, в розмірі понад 40 млн грн за дані правопорушення.

Сума штрафу значно збільшується в тому випадку, якщо громадяни України продовжують користуватися автомобілем з іноземною реєстрацією після сплати грошей за це ж порушення.

Навесні 2017 року одному з власників такої машини суд призначив штраф в розмірі понад 400 тис. грн, а транспортний засіб конфіскувала Державна фіскальна служба.

http://cikavosti.com/


Не пропустіть