Авто на “євробляхах”: як проходили мітинги власників машин з єврономерами

Автомобілісти з усієї України приїхали під Верховну Раду з вимогами здешевити розмитнення машин з іноземною реєстрацією

Сьогодні власники авто з єврономерами вимагали, щоб парламент здешевив розмитнення іноземних машин і зробив його доступним для всіх українців. Мітингувальники заявляли, що не збираються закінчувати акцію протесту до тих пір, поки депутати не прислухаються до їхніх вимог.

На площі Конституції, під Радою, зібралося багато водіїв, які приїхали на мітинг зі своїми друзями і дружинами. Організація “Авто Євро Сила” об’єднала людей з усієї України: в натовпі маячили нашивки Запорізької, Вінницької, Хмельницької, Чернігівської та інших областей. Через сильний дощ і вітер всі ходили в зелених і синіх дощовиках і ховалися під деревами з сигаретами і кавою. Сміттєві баки переповнені різнобарвними використаними стаканчиками.

“Ми приїхали з Хмельницького. Сподіваємося, що нас почують і зроблять такі права як у людей закордоном, щоб можна було купити авто за доступними цінами і не кататися на ці кордони і платити незрозуміло кому там гроші. Якщо сьогодні нічого не вирішиться – плануємо і далі боротися за свої права”, – розповів учасник акції протесту Василь.

Вулиця Грушевського була перекрита від Європейської площі і до самої Верховної Ради. Уздовж дороги і на самій проїжджій частині стояли припарковані автомобілі на іноземній реєстрації. Машини завішені жовто-блакитними прапорами на яких написано: “Авто Євро Сила”. На мітингу не було жодного прапора політичних партій. Як пояснює один з організаторів, вони спеціально домовилися з профспілками, щоб вийти без поділу на партії, а просто як люди, згуртовані однією проблемою.

Мітингувальники встановили під Радою великі сині бочки, які використовували, як імпровізовані барабани, намагаючись привернути увагу депутатів. До паркану були притулені плакати на дерев’яних ніжках з написами: “Вимагаємо доступне розмитнення”, “Хочемо платити у бюджет України”, “Доступне авто кожному”. Спікери зі сцени заявляли, що будуть стояти на площі Конституції стільки, скільки буде потрібно, щоб парламент прийняв рішення про доступну розмитнення. Правда, сьогодні депутати працюють в комітетах і навряд чи зможуть задовольнити вимогу мітингувальників.

В натовпі лунають розмови: “Ясна річ, що ніхто до нас не вийде. Треба встановлювати намети і чекати”.

“Простійте до вечора, простійте до завтра, простійте тиждень. Треба показати, що ми зможемо відстояти свої права. За той же автомобіль, який в Європі коштує 2 тис., ви винні державі віддати ще 6 тис. 200 євро – це ціна за розмитнення в будь-якій цивілізованій і розвиненій країні”, – говорив зі сцени один із спікерів.

“Хочемо, щоб до нас вийшли шановані депутати і пояснили, чому нас таке дороге розмитнення авто на іноземній реєстрації. Ми будемо боротися і далі і доб’ємося свого”, – розповів Валентин, який приїхав зі Львова.

На сторінці “Авто Євро Сили” в Facebook близько трьох годин дня з’явилося відео, що біля станції метро Арсенальна поліція Києва перестала пускати деякі автомобілі на іноземних номерах.

Раніше “Авто Євро Сила” анонсували стотисячну акцію протесту, але через те, що багато учасників їхали з інших міст в негоду, під Раду вийшло близько тисячі осіб. Організатори кажуть, що поки стримують людей, але, якщо парламент не дослухається до їхніх вимог, вони випустять абсолютно всіх, хто приїхав до столиці на мітинг. Представники “АЄС” з інших областей запевняють, що вже до Києва прибуло близько 4 тис. машин на іноземній реєстрації, щоб взяти участь в акції протесту.

Джерело segodnya.ua

Не пропустіть