“Євробляхарам” назвали суму акцизу для легалізації авто

За перехід на українські номери фактичним власникам ввезених в Україну легкових автомобілів потрібно буде сплатити щонайменше ставку акцизу у 1,0-1,4 тисячі євро.

Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, народний депутат від БПП Ніна Южаніна в коментарі Еспрессо.TV.

“Завдяки внесеним змінам в Податковий кодекс, ще протягом цього і наступного року ставки акцизного збору як для нових автомобілів застосовуються і для автомобілів не пізніше 2010 року випуску. Отже, проговоривши і прорахувавши до кінця, в яку конкретну цифру може вилитися розмитнення власникам таких автомобілів, ми ухвалили рішення, що ця норма може бути застосована і для автомобілів випуску не пізніше 2000 року. Це справді величезний крок назустріч людям. І коли ми порахували – це абсолютно невеликі суми для сплати митних платежів. Це Категорія до 2220 сантиметрів кубічних сантиметрів (2 категорія авто) – в районі тисячі євро. І наступна категорія в районі 1200–1400 євро”, – зазначила вона.

На запитання, чи буде збір прив’язаний до вартості авто, Южаніна уточнила, що “ставки акцизного збору встановлені в євро залежно від кількості кубічних сантиметрів двигуна”.

За її словами, відповідні зміни будуть внесені до Податкового, Митного і Бюджетного кодексу.

Нагадаємо, що Верховна Рада в найближчі три місяці може ухвалити закон, який забороняє тимчасове ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією. Водночас власники таких авто вимагають їх легалізації в Україні та знизити митні платежі, які зараз можна обійти за допомогою двох схем: ввозити іномарки в режимі транзиту або в режимі тимчасового ввезення.

Додамо, що, крім акцизів, на ввезені за сірими схемами авто, не нараховувалося мито (10%) і ПДВ (20%). Отже, акциз – це не єдине що мусять сплатити “євробляхери”.


Не пропустіть