В Україні представили екскурсійний ретро-тролейбус ЗіУ-5 (Фото)

Тролейбуси такої моделі працювали на вулицях міста з 1965 по 1982 роки, і через десятиліття машина повернулася на маршрут.

Міська влада Вінниці відновила тролейбус ЗіУ-5 з кузова, знайденого активістами у дворі одного з будинків міста, всього за кілька місяців.

Дуже приємно, що Вінниця шанує свою історію і зберігає такі зразки історії міста. Тепер до експозиції ретро-трамваїв міста приєднався і перший ретро-тролейбус. Про це написав на своїй сторінці в Фейсбук експерт з транспорту Олександр Кава.

Незважаючи ні невеликі неточності в реставрації – інші двері і бічні вікна (від ЗіУ-682), в цілому машина вийшла на славу.

Як відзначають фахівці ретротехніки, ЗіУ-5 (особливо ЗіУ-5д, що на фото) – машина надзвичайно складна в реставрації – його кузов ще за радянських часів вважався невдалим (конструктивно) і показував чудеса деформації, тому сьогодні вони вважаються найбільш важкими у відновленні, нарівні з дерев’яними ЯТБ.

Нагадаємо, що ЗіУ-5 – тролейбус великої місткості для внутрішньоміських пасажирських перевезень, серійно вироблявся з 1959 по 1972 роки на заводі імені Урицького в м Енгельсі Саратовської області. Машин різних модифікацій випущено понад 16 тис. од.

Цікаво, що в Україні ці машини зустрічалися на маршрутах ще до кінця 80-х. Так, в Житомирі і Дніпропетровську вони ходили до 1987 року, а в Одесі – дві машини виведені з експлуатації на два роки пізніше, в 1989-му, і до 1995-го використовувалися як машини техдопомоги.

Джерело autocentre.ua

Не пропустіть