Ілон Маск пропонує не заряджати, а замінювати батареї електромобілів (Фото)

Компанія Tesla оформила патент на конструкцію, яка дозволяє змінювати батареї електромобілів за 15 хвилин

Ще три роки тому Tesla запропонувала власникам електромобілів не заряджати батарею, а міняти їх цілком. Для цього було відкрито експериментальний обмінний пункт, але розвитку ця ідея не отримала і в 2015 пункт був закритий. Тим більше, що всього 5% власників електромобілів були згодні міняти батареї, в той час як 95% власників машин на електричній тязі, воліли акумулятори заряджати. Навіть незважаючи на те, що зарядка займає досить багато часу.

Незважаючи на таку статистику, глава Tesla Ілон Маск не збирався остаточно ховати ідею і в травні цього року оформив патент на «мобільну станцію» по заміні акумуляторів. Маск пропонує використовувати спеціальну, встановлену на трейлері рампу – відповідно, власник електромобіля може викликати трейлер в будь-яке зручне йому місце, де за 15 хвилин силами однієї людини розряду батареї замінять на нові. Така послуга буде вельми до речі, якщо електромобіль раптово розрядиться десь далеко від зарядних станцій.

Процедура досить проста. Електромобіль заїжджає на рампу-підйомник, після чого технік демонтує розряджену батарею і встановлює свіжу. Передбачається, що така послуга буде коштувати від 60 до 80 доларів. Причому згодом власник зобов’язаний повернути наданий йому акумулятор і забрати свій (не варто забувати, що батареї є досить дорогими деталями електромобіля і на них поширюється заводська гарантія автовиробника).

Складно сказати, наскільки затребуваною виявиться подібна послуга, особливо з огляду на той факт, що Tesla активно будує мережу зарядних станцій на території США. Сам Ілон Маск вважає, що ідея цілком могла б бути актуальною для компаній, що мають автопарк з комерційних електромобілів. Але не виключає, що ця ідея згодом приживеться і в приватному секторі.


Не пропустіть