Залишаючи автомобіль на платних парковках, ви дуже ризикуєте

Нещодавно народна депутатка Оксана Юринець потрапила в халепу. Вона припаркувала своє авто “Mitsubishi Outlander” на платному паркінгу. Однак додому поверталася пішки – бо на машину впало величезне дерево.

Структури, які опікуються парковкою, заявляють, що за схожі інциденти жодної відповідальності не несуть… Тож якщо ви думали, що на паркінгу ваше авто хтось охоронятиме, то дуже помиляєтеся. Платите ви лише за місце на асфальті, а що з авто буде – нікого не цікавить!

Як регулюється ситема паркування і що робити, якщо авто на паркінгу пошкодили?

Пояснили Вікторія Абакумова-Мудра, адвокат, та Леонід Ульянченко, провідний спеціаліст відділу паркування та організації дорожнього руху Управління транспорту міськради.

– Які документи визначають повноваження операторів паркінгів, автостоянок?

Л. Ульянченко: – Правила паркування транспорту визначені постановами Кабміну. Якщо йдеться про парковки в місті, то їхню роботу регламентує Постанова №1342 від 3.12.2009 року. У пункті 25 цієї постанови зазначено, що оператор не несе відповідальність за збереження транспортних засобів, розміщених на майданчиках для паркування. Фактично водій платить лише за роботу людини, яка стежить за санітарним станом майданчика.

Порядок зберігання автомобілів на автостоянках передбачений Постановою Кабміну від 22.01 1996 №115. Автостоянка може надавати послуги цілодобового зберігання автомобіля і відповідає за його стан. Для цього слід орендувати земельну ділянку. А парковка призначена для тимчасового зберігання транспорту. Оператори автостоянок платять за оренду площі земельної ділянки, а паркінги сплачують бюджету міста за кількість паркомісць.

В. Абакумова-Мудра: – В ідеалі власники автостоянок, де водії залишають авто на тривалий час, мали б бути зобов’язані охороняти машини. Майданчики мають бути загородженими, на території повинні перебувати охоронці. Та часто межа між паркінгом і стоянкою – тонка, паркінги – загороджені, з шлагбаумом, тож людина впевнена, що з її авто тут нічого не трапиться.

– Як діяти у випадку, якщо з автівкою на стоянці щось трапилося?

В. Абакумова-Мудра: – Передусім треба писати заяву в поліцію. Правоохоронці зафіксують поточний стан авто. Також буде складено протокол. Обов’язково треба зберігати чек про оплату послуг. Можна робити фото, відеофіксацію пошкоджень автомобіля, шукати свідків – усе в суді знадобиться.

Також раджу провести експертизу авто, аби вирахувати вартість компенсації.

Наприклад, варто звертатися не до оператора, а до організації, яка відповідала за стан дерева, що впало. Очевидно ж, що хтось його вчасно не зрізав. Хоча повинні перевіряти їхній стан. Відповідальність за це несе місцева влада – районна адміністрація, комунальне підприємство. Ну й ще одна порада – страхувати своє авто, бо на паркінгах ніхто про ваше майно не подбає.

Джерело expres.ua

Не пропустіть