В Україні подорожчали бензин і дизельне паливо

Роздрібні ціни на паливо в українських мережах АЗС у вересні збільшилися через зростання європейських котирувань і зміни курсу євро.

Про це повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» директор консалтингової групи «А-95» (Київ) Сергій Куюн.

«Основних факторів росту цін на паливо у вересні два – валютний і ресурсний. Курс євро за останні два місяці зріс на 1 грн. Не так суттєво, але також виріс курс долара – з 25,8 до 26,2/$. За євро зокрема трейдери купують паливо в Білорусі, на частку якої припадає до 50% поставок бензину і ДП в Україні. В євро також встановлено акцизний збір. Вплив валютного фактора можна оцінити в межах 60 коп./літр», – сказав він.

С.Куюн зазначив, що, все ж, основний внесок в зростання цін внесли європейські котирування.

«За останні два місяці по бензину і ДП вони виросли на 50-60 $/тонна, що додало собівартості нафтопродуктів близько 1,2 грн/літр», – уточнив експерт.

За його даними, найближчим часом ціни в «преміальних мережах» будуть стабільними, а мережі економ-класу піднімуть цінники в межах 50 коп./літр.

«На даний момент потенціал зростання вже реалізували великі «преміальні» мережі, в яких ціна нафтопродуктів зросла у вересні на 1,5 грн/літр. Мережі економ-сегменту підняли цінники на 1 грн/л. В середньому по ринку зростання склало 1 грн/літр. За нашими прогнозами, в мережах економ-сегменту очікується корекція в межах 50 коп./літр. Після цього ціни на бензин А-95 стабілізуються в коридорі 25,0-28 грн/літр, ДП – 22-25 грн/літр. Стабілізації цін також буде сприяти охолодження європейських котирувань, яке спостерігається протягом останнього тижня», – підсумував директор «А-95».


Не пропустіть