Українським водіям слід готуватися до чергового подорожчання палива

Девальвація гривні разом з подорожчанням нафти на світових ринках не залишає українським автомобілістам приводу для оптимізму. Їм слід готуватися до чергового подорожчання палива.

На вітчизняний ринок нафтопродуктів впливають два ключові чинники – тенденції на світовому ринку і курс національної валюти. Приблизно 85% нафтопродуктів Україна змушена імпортувати. По суті, нафтотрейдери купують долари на українському валютному ринку, купують бензин за кордоном, платять податки в валюті, ввозять паливо в Україну і вже тут продають його за гривні. Щоб компанії не працювали собі в збиток, вони після девальвації національної валюти змушені підвищувати вартість бензину.

На практиці існує певна залежність між цінами на бензин і курсом гривні. Зараз при курсі 26,50 грн за долар середня вартість бензину марки А-95 становить близько 26 грн. За підрахунками експертів, якщо курс впаде до передбаченого урядом у бюджеті-2018 рівня в 30,1 грн за долар, то літр бензину подорожчає до 28,6 грн.

Тут також потрібно враховувати і вартість транспортування, на яку витрачається бензин. Її закладають в ціни на всі продукти і товари. Таким чином, після підвищення цін на бензин, цінники в магазинах також можуть трохи підвищитися.

Втім, ніхто не може напевно сказати, що ціни на бензин зростуть пропорційно курсу долара. Багато що залежить від того, куди далі підуть котирування нафти на світових ринках. Крім того, нафтотрейдери можуть стримувати зростання цін, щоб підтримувати високий попит. Більшість АЗС в Україні робить ставку не на ціни, а на обсяг продукції. Їм вигідніше продавати бензин за невисокими цінами, але більшій кількості покупців.

Джерело hyser.com.ua

Не пропустіть