Вересневі рекорди. Українці масово скуповують нові автомобілі

У вересні на українському ринку було реалізовано понад 7,8 тис. нових легкових автомобілів, що на 36% більше, ніж в перший осінній місяць минулого року.

У галузевій асоціації Укравтопром відзначають, що це найкращий показник продажів з початку року.

Лідером продажів на українському ринку залишається японська Toyota – 1144 автомобілі, що на 36% більше, ніж у вересні 2016 року. Друге місце завоював німецький Volkswagen, чиї продажі зросли в 2,6 рази – до 757 машин. Третє місце дістається французам з Renault – 712 машин (+37%). На четвертому місці чеська Škoda – 594 автомобілі (+83%). П’ятірку лідерів замикає південнокорейський бренд KIA – 460 машини (+9%).

Найбільш популярною моделлю минулого місяця став кросовер від Toyota – RAV4, який вибрало 327 покупців. Сьогодні ця модель у базовій версії з переднім приводом стартує від 615,3 тис. грн.

Директор департаменту маркетингу і економічного аналізу асоціації Укравтопром Георгій Овсянников зазначає, що насправді вересень очікувано став місяцем активізації продажів на автомобільному ринку. За його словами, якщо ринок не відчуває потрясінь, осінні результати в автопродажах завжди домінують. Позначається традиційна сезонність попиту.

З ним погоджується директор офіційного дилерського центру Volkswagen (Атлант М) Олександр Дмитерчук і додає, що на цей раз осіння сезонність стартувала трохи раніше через ефект низької бази порівняння минулог року.

На думку директора Пежо Сітроен Україна Віктора Кордільовський існує кілька факторів, характерних саме для вересня цього року. Серед них: почалася девальвація національної валюти після тривалого повільного зміцнення гривні, яке спостерігалося з початку весни. “З огляду на різницю комерційного автоімпортерів і готівкового курсу іноземної валюти, купівля автомобіля у вересні стає більш вигідною”, – пояснює він. Також спостерігається активізація поновлення автопарків корпоративному сектору, який на українському ринку нових автомобілів займає значну частку: 35% нових автомобілів, реалізованих в Україні за 8 місяців 2017 року, продані саме юридичним особам.

Всього за січень-вересень цього року зареєстровано понад 57 тис. нових автомобілів, що на 30% більше, ніж роком раніше.

Найбільш продаваними автомобілями в цьому році залишаться кросовери. Цей сегмент постійно розширюється в ціновому діапазоні і кожен бренд представляє все більше і більше нових моделей. “Так, наприклад, у Renault раніше був один кросовер в лінійці, тепер їх уже декілька. Теж саме і з інших брендам “, – констатує Дмитерчук.

В Укравтопромі прогнозують, що за підсумками 2017 року буде зареєстровано 82-85 тис. нових автомобілів. “Драйверами продажів будуть автомобілі середнього цінового діапазону, в якому помітно продовжує зростати частка кросоверів”, – говорить Овсянников.

У жовтні – грудні 2017 року Пежо Сітроен Україна також очікують збереження обсягів продажів нових автомобілів на рівні вересня.

Найбільш продаваними будуть автомобілі в ціновому діапазоні від $16 тис. до $25 тис. Дмитерчук впевнений, що в наступні місяці зростання буде на рівні 30%. “За підсумками року ринок наблизиться до позначки в 100 тис. Легкових автомобілів, але не переступить її”, – резюмує він.


Не пропустіть