Українським водіям вирішили спростити життя

Чергове нововведення реалізовано фахівцями Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ), однак на цей раз основною метою ставилося спрощення всіх необхідних у разі скоєння ДТП процедур, результатом чого став запуск інформаційної системи «Електронний протокол» вже з жовтня цього року, повідомляє офіційний сайт відомства. Про це передає Автотема.

Відтепер за допомогою нової системи європротоколи стануть доступні для заповнення не тільки в традиційній паперовій, але і в електронній формі. З точки зору законодавства обидва документи будуть мати однакову юридичну силу, що підтверджується рішенням Президії МТСБУ від 13.07.2017г. №403 / 2017.

Як відомо, європротокол призначений для інформування представників страхової компанії про страховий випадок. Його форма єдина для більшості країн Євросоюзу, а для оформлення ДТП з його використанням без залучення органів поліції.

Для того, щоб мати можливість скористатися «Електронним протоколом» автомобілі обох учасників ДТП повинні мати діючий страховий поліс, водії повинні мати під рукою мобільні телефони, причому хоча б у одного з пристроїв повинна бути фотокамера, а також вихід в мережу Інтернет. Крім того, важливо, щоб дані про страхувальника та застрахований транспортний засіб були правильно вказані в полісі і внесені в базу даних МТСБУ, оскільки інакше ідентифікація учасників ДТП стане неможливою.

Можливості «Електронного протоколу» дозволяють не просто вносити основні дані про машини та їх власників. Внесена інформація може бути доповнена даними ЦБД МТСБУ, а обидва страхувальника отримають повідомлення про настання страхового випадку за участю забезпечених транспортних засобів.

З урахуванням конкретної ситуації, учасникам ДТП будуть доступні кілька типових схем події, серед яких потрібно вибрати максимально відповідну обставинам аварії. Є також можливість і самостійно скласти схему ДТП, після чого завантажити фото в систему.

Перевагою електронного заповнення європротоколів є значне зниження ймовірності допущення помилок, тим самим захищаючи водіїв від дій недобросовісних постачальників, які можуть посилатися на формальні ознаки заповнення паперових бланків.


Не пропустіть