Кому планують дозволити ввозити автомобілі з будь-яким стандартом «Євро»?

Ми продовжуємо розкривати окремі розділи з законопроекту, винесеного зараз на громадське обговорення в Міністерстві інфраструктури. Далі цей документ повинен потрапити до Верховної Ради і, можливо, стати законом. Якщо все так і станеться – законодавство, що стосується автомобілістів, істотно зміниться. Мова про проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері забезпечення безпеки експлуатації колісних транспортних засобів відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з іншого боку”.

У цьому матеріалі ми розглянемо, як пропонують змінити Закон України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів». Це саме той документ, який встановлює з якого числа якого року вступлять в силу певні норми Євро для нових і б/у автомобілів. Нагадаємо, що недавно в цей закон було внесено правки, які відсунули прихід екостандарту Євро-6 на 2 роки, до 1 січня 2020, інакше – Євро 6 «прийшов» б відразу після найближчого Нового року.

Закон запропоновано доповнити новою статтею 3.2, в якій наведено перелік випадків, в яких вимоги Євро не поширюються на ввезені і які вперше реєструються ТЗ. Отже, минаючи вимоги Євро, стане можливо приганяти автомобілі:

які ввозяться громадянами, котрі переселяються на постійне місце проживання в Україну;
які не допускаються для участі у дорожньому русі (ТЗ, призначені для роботи в шахтах, кар’єрах, морських портах чи аеропортах, сконструйовані для виконання технологічних операцій за межами доріг загального користування);
призначені для експлуатації МВС, Нацполіцією, Міноборони, Держслужбою надзвичайних ситуацій, Держприкордонслужбою, СБУ;
призначені виключно для спортивних змагань;
які є дослідними зразками, для тестування на дорогах загального користування перед початком серійного виробництва продукції;
максимальна конструктивна швидкість яких не перевищує 25 км/год;
призначені для використання в зоні АТО (і лише на період дії АТО) військовими і правоохоронцями;
з моменту випуску яких пройшло 30 і більше років, які належать до предметів антикваріату та колекціонування.
В усіх інших випадках, тобто для всіх типів ТЗ, на які поширюються вимоги Євро зараз, все і надалі буде залишатися в силі, згідно затвердженого графіку початку дії еконорм «Євро».

Якщо спробувати пошукати авто, віком старше 30 років, які перебувають в Європі, ви отримаєте більше 30 тисяч пропозицій, цілком ймовірно, що також «на ходу», вартістю від 200-300 євро. Зрозуміло, розглядати 30-річний автомобіль як безпечний і надійний засіб для пересування ми б не рекомендували, тим не менше, в Україні і 30-річна легківка ще аж ніяк не зараховується до антикваріату.

Джерело auto.ria.com

Не пропустіть