Українським водіям доведеться зробити нелегкий вибір

Українські страховики почали викреслювати зі своїх договорів пункти про обов’язкову підготовку автомобілів до зими. Перевзувати покришки з приходом холодів у деяких страхових компаній вже не обов’язково. З іншого боку, «шини по погоді» прописані в ПДР. А порушення останніх може стати підставою для відмови в страхових виплатах.

Не секрет, що хороші покришки – запорука безпеки водія і його пасажирів на українських дорогах. Тому, економити на шинах, особливо взимку, експерти настійно не рекомендують.

Справа в тому, що каучук, з якого зроблені літні шини, має оптимальні зчіпні характеристики при високих температурах. Однак, коли стовпчик термометра опускається нижче 7 градусів за Цельсієм, літня гума починає тверднути, а зчеплення з дорогою стає гірше, як мінімум в два рази.

А ось зимові шини навпаки, мають кращу еластичність при низьких температурах, що додасть більше зчеплення з дорожнім покриттям.

«Але головна перевага зимових покришок – при низьких температурах вони краще зупиняють автомобіль, ніж літня гума. І не важливо, який у вас привід – передній або повний. Коли машина гальмує – привід значення не має», – запевнив UBR.ua власник шиномонтажу «All Tire» Микита Школьний.

Але при цьому деякі українці все-таки нехтують зимовими покришками і, в кращому випадку, ставлять зимовий комплект тільки на привідні колеса. А особливі екстремали і зовсім продовжують їздити на літній гумі навіть в сніг.

Більшість страхових все ще вимагають від клієнтів «перевзуватися» або в другій половині жовтня, або, коли середня добова температура опускається нижче +12. Але якщо раніше страховики могли цілком резонно відмовити у виплаті через несезонні покришки, то зараз деякі компанії вже не настільки прискіпливі.

«Ми давно скасували обмеження щодо обов’язковості зимових шин в відповідний сезон. Однак, в нашому договорі є вимога до висоти протектора, яка повинна відповідати ПДР. Також правила дорожнього руху регламентують технічний стан транспортних засобів та їх обладнання. Якщо технічний стан автомобіля задовільний, відмови у виплаті збитку не буде», – запевнив UBR.ua начальник відділу зовнішніх зв’язків страхової компанії ІНГО Україна Олександр Мельничук.

Розраховують на свідомість

Відмовилися від обов’язкового перевзування на догоду вимогливому клієнтові і в страхових компаніях Саламандра і ДИМ. Тут теж сподіваються на свідомість автолюбителів.

«Навіть якщо буде нагода з клієнтом на «шинах, які не відповідають порі року», то в причинах ДТП все одно вкажуть «не дотримався безпечної дистанції»,«не вибрав безпечну швидкість» і т.д.», – зауважила UBR.ua голова правління СК «Саламандра Україна» Тетяна Павлюченко.

Разом з тим, в правилах дорожнього руху чітко вказано: «В разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах в умовах слизької проїжджої частини, рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїжджої частини».

«Зараз рідко яка страхова просто так відмовляє через порушення ПДР. Зазвичай є чіткі посилання на конкретні пункти. Тому в якійсь компанії склалася ситуація, коли збитків «від шин» стало мало – клієнти свідомі. Але якщо зробити на цьому рекламу, то набіжать несвідомі – будуть нові ДТП, знову введуть обмеження. Кругообіг такий весь час», – розповів UBR.ua керівник Асоціації «Страховий бізнес» В’ячеслав Черняховський.

Тобто, якщо раптом виявиться, що під час аварії автомобіль не був «перевзутий», у виплатах не відмовлять. По принаймні, так запевняють самі страховики.

«Для переважної більшості страхових компаній клієнти по КАСКО дуже важливі. Рівень виплат в цьому продукті 95%. Тобто відмов трохи. Немає таких вимог і в ОСАЦВ. І ще про шини: вони бувають всесезоннимі, а влітку можна їздити на зимових (зношуються швидше, але це проблема власника). Так що вимога по шинах не настільки важлива», – каже Олександр Мельничук.

Чи варто економити

Проте, свідомих водіїв у нас набагато більше, ніж екстремалів. Принаймні, про це говорить зрослий попит на послуги СТО і шиномонтажу з приходом перших холодів – водії щосили цікавляться зимовими покришками і підготовкою своїх залізних коней до зими.

Піку замовлень все-таки чекають трохи пізніше – з приходом мінусової температури і першими зведеннями метеорологів про прийдешні снігопади. Але вже зараз експерти рекомендують зайнятися іншими аспектами підготовки до зими. Адже одними шинами тут не обійдися.

Перед настанням холодів, особливо перед випаданням снігу, кожному автовласнику рекомендують перевірити гальмівну систему, акумулятор, систему охолодження (оновити охолоджуючу рідину на спеціальну, для низьких температур), систему очищення вікон (замінити щітки склоочисника і омивач на зимові), поміняти масло, зробити ревізію ходової автомобіля.

Не зайвим буде покласти в автомобіль скребок від снігу і льоду, дроти для «прикурювання» акумулятора, підготувати обмерзанню замків. А після заміни шин на зимові експерти настійно рекомендують перевірити розвал-сходження.

Як розповіли UBR.ua фахівці інтернет-магазину «БФ Шина», на підготовку авто до холодів в цьому сезоні доведеться витратити трохи більше, ніж роком раніше. Станції підняли свої цінники в середньому на 5-10%. Виною всьому підвищення вартості комунальних послуг і електрики, та й видаткові матеріали зросли в ціні.

«Ми до останнього стримували підвищення цін, однак в збиток працювати довго неможливо. В середньому на наших сервісних центрах послуга зміни резина обійдеться клієнтам від 200 до 500 грн в залежності від розміру коліс і типу автомобіля», – розповіли нам в «БФ Шина».

Мода на нешипований «Китай»

При цьому зараз все менше людей купують на зиму шиповані покришки, і частіше віддають перевагу високофрикційній шині «арктичного характеру», кажуть на станціях техобслуговування.

Клієнти переорієнтувалися з дорогих брендів на більш бюджетні. Зокрема, якщо раніше клієнту азіатські бренди можна було і не пропонувати і привозили їх, скоріше, для асортименту, то зараз якість у такої «гуми» помітно зросла і люди стали цікавитися ними значно більше

Зараз вже не складно побачити дорогий позашляховик на китайській шині, що раніше вважалося винятком з правил, можна навіть сказати «моветоном», кажуть експерти. Проте, і тут автолюбителям доведеться розщедритися більше, ніж в минулий сезон.

Названі найпопулярніші схеми сірого і чорного імпорту в Україну

«Цього року більшість шинних компаній-виробників покришок підняли ціну на свою продукцію – в середньому від 5% до 15%. Пов’язано це, в першу чергу, з підвищенням вартості сировини – особливо це стосується тих необхідних компонентів, які забезпечують якість і безпеку на дорозі. На жаль, ми з цим вдіяти нічого не можемо – і так намагаємося тримати ціни нижче конкурентів», – додали в «БФ Шина».

Джерело autonews.ua

Не пропустіть