Українців очікує різке подорожчання бензину

Уряд Саудівської Аравії вирішив істотно скоротити експорт нафти. Це повинно створити дефіцит на світовому ринку і приведе до зростання цін на чорне золото.

Державна компанія Saudi Aramco оголосила про намір скоротити поставки з 7,7 до 7,15 млн барелів нафти на добу вже в листопаді. При цьому запити від клієнтів перевищують цифру в 7,7 млн. Відзначимо, що Саудівська Аравія забезпечує чверть світового експорту нафти. Таким чином, коливання видобутку можуть значно позначитися на рівні цін.

За останні 12 місяців ціна бареля нафти коливалася в діапазоні 50-55 доларів. Що стосується ціни на бензин в Україні, то вона перебувала в чіткій прив’язці до курсу долара. У вересні в міру девальвації національної валюти бензин А-95 подорожчав майже на 2 гривні і сьогодні коштує в середньому 26,36 за літр.

На думку економіста Павла Родніна, до Нового року гривня може ослабнути до 28,5 за долар. Якщо в той же час виростуть і світові ціни на нафту, бензин може подорожчати до 30 гривень за літр, а слідом за ним підтягнуться ціни на продукти і транспорт.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть