Водії отримають більше шансів відстояти свою правоту і уникнути штрафу

Пропонується зобов’язати поліцейських завжди складати протокол про адміністративні правопорушення, а не відразу виносити постанову про накладення штрафу. Бо відсутність такої норми порушує право на захист.

Про це йдеться в законопроекті «Про внесення змін до статті 258 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відновлення права водіїв транспортних засобів на вимогу скласти уповноваженою посадовою особою протокол про адміністративне правопорушення)» (№7188).

Його метою є відновлення обов’язковості складання протоколу в разі вчинення адмінправопорушень, розгляд яких віднесено до компетенції Нацполіціі, і правопорушень в сфері безпеки дорожнього руху, зафіксованих в автоматичному режимі.

Автори відзначають, що відповідно до ч.2, ч.3 ст. 258 КУпАП в таких випадках протокол не складається. Аналогічні норми містяться в інших статтях. У більшості випадків відразу виноситься ухвала, яка суперечить завданням КУпАП, викладеним в ст.1 Кодексу. Крім того, порушується ст. 268 («Права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності»).

Виходить, що представникові влади дозволено «на свій розсуд, довільно» встановити сам факт правопорушення і його склад, винність особи, обставини правопорушення. Це, в свою чергу, не відповідає вимогам ст.252 ( «Оцінка доказів») і ст.280 ( «Обставини, що підлягають з’ясуванню при розгляді справи про адміністративне правопорушення») КУпАП.

Джерело zib.com.ua

Не пропустіть