ЗАЗ отримав замовлення на велику партію електромобілів

Запорізький автозавод готовий випустити сотню електричних ZAZ Lanos.

АвтоЗАЗ може випустити партію електромобілів. Як вдалося з’ясувати журналістам «Автоцентру» під час візиту на Запорізький автозавод, уже є і замовник електрокарів – «Укрпошта».

«Укрпошта» в експериментальному режимі експлуатувала електромобіль ЗАЗ Ланос Електро і керівництво компанії задоволене результатами тестів. Тепер в «Укрпошті» виявили бажання придбати сотню електричних пікапів ЗАЗ.

Однак у вільний продаж електромобіль Ланос поки не надійде через високу собівартість. На ЗАЗі підрахували, що випускати його вигідно, якщо вартість 1 кВт ∙ год ємності батареї складе 200 доларів, а зараз вона на рівні $ 300.

Представники АвтоЗАЗ вважають, що врятувати ситуацію допомогла б державна підтримка галузі. Зараз заводу непросто: через складну ситуацію в країні продажі авто різко впали, та й масштаби експорту зменшилися. Керівництво в цій ситуації намагається мінімізувати витрати на виробництво.

Як приклад держпідтримки на ЗАЗі приводять Словаччину, де автомобільна галузь процвітає. Там автовиробникам компенсують 70% вкладень в заводи і доплачують за робочі місця. В Україні ж навіть обладнання для автопідприємств не звільнене від ПДВ.


Не пропустіть