Маск рве волосся: ЗАЗ виходить на ринок електрокарів

Запорізький автозавод – ЗАЗ, збирається спробувати себе в ролі першовідкривача електрокарів в Україні, передає Автотема.

Виробник готовий випустити сотню електричних ZAZ Lanos, повідомляє портал Avtovod. І з усього видно, що український автобренд не прогадає — на цю першу партію електромобілів вже є замовник. Ним стала «Укрпошта».

Представники «Укрпошти» вже встигли в експериментальному режимі ознайомитися з новинками ЗАЗ і керівництво компанії залишилось задоволене результатами. Наразі компанії обговорюють питання виробництва і обсяги партії.

У той же час стало відомо, що у вільний продаж електромобіль ZAZ Lanos наразі не буде надходити. Це пов’язано з високою собівартістю. Виробники підрахували, що випускати його вигідно, тільки якщо вартість однієї батареї складе 200 доларів. Зараз же ціна коливається на рівні 300.

Сьогодні завод переживає не найкращі часи — через складну ситуацію в країні продажі авто різко впали, та й масштаби експорту зменшилися. Керівництво заводу в цій важкій ситуації намагається мінімізувати витрати на виробництво.

В компанії українського автобренду впевнені, що врятувати ситуацію допомогла б державна підтримка галузі. Як приклад такої держпідтрмки називають Словаччину – там автомобільна галузь процвітає. І це не дивно, адже в цій країні автовиробникам компенсують 70% вкладень в заводи і доплачують за робочі місця. В Україні ж навіть обладнання для автопідприємств не звільнене від ПДВ.


Не пропустіть