Бензин в Україні подорожчав на три гривні

Хоча ціни на нафту трохи впали, експерти не розраховують на помітну зміну цінників на АЗС

За перші два осінні місяці в Україні різні марки бензину в середньому подорожчали на 2,9 грн, а дизельне паливо – більш ніж на три гривні. Як пояснюють фахівці, в основному на ситуацію вплинули світові ціни на нафту і курс гривні.

“В основному подорожчання сталося через різкий стрибок цін на нафту. Надбавку ще в межах 80-90 копійок на літрі дав черговий виток послаблення гривні”, – зазначив президент нафтогазової асоціації України Дмитро Кулик.

В цілому, за даними агентства Bloomberg останнє зростання котирувань на нафту на світових біржах, через які підскочило в ціні паливо і на вітчизняних АЗС, досяг максимальних меж за останні два роки. І хоча ціни на нафту зараз трохи впали, експерти не розраховують на здешевлення палива в Україні. При цьому фахівці радять орієнтуватися не на самі котирування по сирій нафті, а на усереднену ціну нафтопродуктів на кордоні за два тижні.

Як пояснив директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев, Якщо долар дорожчає на одну гривню, то це провокує підняття цін на бензин і дизпаливо на 60 копійок за літр через два тижні. Якщо нафта подорожчає на 1%, бензин знову подорожчає на 10 копійок за літр через той самий проміжок часу.

Джерело segodnya.ua

Не пропустіть