Провал поліцейської реформи: українські водії обурені новим законопроектом

Новий законопроект, який минулого тижня внесли до Верховної Ради, викликав велику хвилю обурення в Мережі.

Він передбачає не тільки підвищення штрафів і кримінальну відповідальність за “п’яні” ДТП з постраждалими, але і ряд нових вимог, що стосуються спілкування водіїв та правоохоронців.

Повна назва законопроекту — “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху”. У Верховній Раді його зареєстрували 14 листопада під № 7286 . У пояснювальній записці до документа зазначено, що його мета — “забезпечити створення безпечних умов для учасників дорожнього руху, збереження життя і здоров’я громадян, а також підвищення ефективності впливу на дисципліну учасників дорожнього руху”.

Більшість положень цього законопроекту не викликають ніяких протиріч. Однак, деякі пункти змусили дійсно хвилюватися більшість українських водіїв.

Зокрема пропонується ввести додаткову причину зупинки “перевірка на стан сп`яніння”.

Окрім цього водій буде зобов`язаний:

вимкнути двигун і вийняти ключ із замка запалювання (якщо такий є);
передати (зараз досить пред’явити) для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на ТЗ і страховий поліс;
перебуваючи в транспортному засобі, покласти руки на кермо, тримаючи їх у полі зору поліцейського і не залишати ТЗ без дозволу поліцейського;
на вимогу поліцейського вийти з транспортного засобу;
неухильно виконувати вимоги і розпорядження поліцейського.
В Мережі такі можливі нововведення викликали хвилю обурення. Водії вважають, що у разі прийняття цього законопроекту, поліція отримає занадто високі повноваження і буде зловживати ними.

“В новій поліції купа неадекватів, які взагалі не знають законів. Уявіть собі що вони будуть творити з новими правами!”, “Водіїв хочуть остаточно добити”, “У полісменів і так корони на голові, а тепер ще й діаманти на них додають!”, “Передати документи, сидіти в машині! Поліція до сих пір не знає, що має РОЗГЛЯДАТИ справу на місці, а тепер взагалі будуть по тихому постанови катати і водію в обличчя тикати ними”, “Вже бачу купу оскаржень неправомірних постанов, які паралізують українські суди”, “Повертаємося до найгіршої версії ДАЇшників”, – обурюються водії.

Джерело visti.pro

Не пропустіть