Водіїв обмежили в правах

Навіть посвідчення водія перший раз видаватимуть лише на два роки

Сьогодні в Україні ситуація з аварійністю на дорогах – без перебільшення – катастрофічна. За рік на українських дорогах гине кілька тисяч людей. І часто аварії трапляються через неадекватних водіїв. які нехтують елементарними правилами дорожнього руху, сідають за кермо напідпитку або під наркотою. А дехто взагалі незрозуміло, яким чином отримав водійське посвідчення – або має хронічні хвороби, психічні розлади, зловживає наркотиками та алкоголем – тобто саме те, що не дозволяє сідати за кермо. Але такі питання без проблем можна вирішити з будь-якою інстанцією – було б бажання та гроші.

Очевидно, що з цим необхідно щось робити, аби дороги взагалі не перетворилися на смертельні пастки. Інакше ця страшна статистика буде лише зростати у геометричній прогресії.

Одним із варіантів врегулювання ситуації на дорогах та зменшення кількості ДТП (і найголовніше, смертей) є запровадження більш суворих змін до правил дорожнього руху. Окрім зменшення швидкості у населених пунктах до 50 кілометрів за годину, пропонують значно збільшити розміри штрафних санкцій.

Що пропонує уряд

У поліції кажуть, що зменшення швидкості з 60 до 50 кілометрів за годину скорочує не лише гальмівний шлях автомобіля, але й знижує ймовірність летального фіналу.

— Просте порівняння: при швидкості 60 км/год гальмівний шлях становить 55 метрів, а імовірність летального результату при зіткненні із пішоходом — 82%. Натомість при швидкості 50 км/год гальмівний шлях становитиме 40 метрів, а імовірність летальних наслідків знизиться до 20%, — пояснив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Крім того, у кілька разів пропонують збільшити розміри штрафів за вчинення адміністративних правопорушень. Зокрема, за перевищення максимально дозволеної швидкості руху більш як на 50 км/год планують установити штраф 3400 гривень (наразі штраф за це правопорушення становить 510 грн.), за залишення місця ДТП також пропонують встановити штраф 3400 (зараз — 255 грн.) та передбачити можливість позбавлення права керування транспортним засобом на строк до шести місяців.

У 20 разів збільшується розмір штрафу за управління транспортом без права керування — він становитиме 10200 гривень, а за повторне порушення — 40800 гривень.

Особи, позбавлені права керування, порушивши закон, сплачуватимуть 20400 гривень штрафу, а за повторне вчинення цього порушення протягом року — 40800.

Також пропонують посилити кримінальну відповідальність за порушення ПДР, вчинене в стані алкогольного чи іншого сп’яніння, що спричинило заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості, — позбавлення волі на строк до 3 років із позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 3 до 5 років; що спричинило тяжкі тілесні ушкодження або загибель людини — позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 5 до 10 років.

Листи щастя можуть повернути

Зараз дуже багато говорять про запровадження системи фото- та відеофіксації порушень ПДР. Але для цього дороги країни потрібно обладнати відповідними камерами, а також законодавчо врегулювати спірні питання.

Наприклад, сьогодні на дорогах країни безліч машин на іноземній реєстрації. І часто за кермом перебуває зовсім не та особа, яка нібито завезла цей автомобіль.

Також виникає чимало запитань до самої системи фіксації. Адже колись її робота була не зовсім ефективною і повідомлення про стягнення штрафу могли отримати зовсім не ті, хто, наприклад, перевищив швидкість.

Права з іспитовим терміном

Яким чином в Україні чимало водіїв отримують водійські посвідчення – взагалі незрозуміло. Наприклад, нещодавно у Чернівцях судили водія, який на смерть збив двірника. Зрозуміло, що його навіть не покарали (бо сліпа Феміда). Виявилося, що водій автомобіля є інвалідом другої групи і перебуває з 1993 року на обліку у лікаря-психіатра. І таких водіїв на наших дорогах – безліч. Але за гроші можна вирішити будь-яке питання і навіть сліпа чи паралізована людина, за бажання, може отримати водійське посвідчення.

Наразі пропонують перше водійське посвідчення видавати на 2 роки. Після закінчення цього строку — зміна посвідчення на постійне на 30 років без складання іспитів, якщо водій впродовж цих двох років не вчинив трьох або більше адмінправопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. В іншому разі особа повинна уже повторно скласти іспит.

Справа за депутатами

Наразі ці зміни ухвалено лише в уряді. А для того, аби вони набрали чинності, необхідно, щоб за них проголосували у Верховній Раді. Щоправда, парламентарі не особливо поспішають братися до цього, бо це досить непопулярні рішенні, а їм ще доведеться йти на вибори.

— Необхідність зміни радянського устрою роботи парламенту вже перезріла. А про безпеку на дорогах і п’яниць за кермом я вже неодноразово наголошував публічно. Ця проблема є найголовнішою для всіх, окрім деяких народних депутатів, — заявив нардеп Максим Бурбак. — Уряд прийняв пакет законів, яким передбачається підвищення рівня безпеки дорожнього руху. На наших дорогах щороку гине більше людей, ніж під час бойових дій. Ми повинні зробити все, щоб збільшити штрафи за водіння в нетверезому стані. Запровадити фото- та відеофіксацію порушення правил дорожнього руху та збільшити відповідальність за адміністративні правопорушення.

Щоправда, наразі якогось відчутного прогресу в цьому немає.

Джерело pogliad.ua

Не пропустіть