Як карають власників нерозмитнених автомобілів в Україні

В Україні почали частіше карати українців з автомобілями на іноземних номерах

В Україні за порушення термінів перебування автомобіля на іноземних номерах загрожує штраф, за відмову платити штраф машину можуть забрати на штраф-майданчик. Якщо суд доведе, що людина з автомобілем на іноземних номерах ухиляється від сплати митних платежів – світить великий штраф.

На початку листопада Приморський суд Одеси виписав рекордний штраф в 3 млн гривень власниці машини на литовських номерах. Вона не провела розмитнення Cadillac Escalade 2007 року. Суд визнав, що жінка ухилялася від сплати митних платежів і зобов’язав заплатити 300% від суми, яку вона повинна була заплатити на митниці. Зараз одеситка намагається оскаржити рішення суду.

Полювання на «пересічників» почалася після того, як Петро Порошенко доручив Кабміну врегулювати ситуацію з нерозмитненими автомобілями. З того часу правоохоронці почали виписувати українцям на «єврономерах» штрафи на сотні тисяч і навіть мільйони гривень.

Так, з початку року митники оформили 14,5 тис. штрафів на 84,8 млн гривень за порушення терміну транзиту в 5-10 днів. За перевищення строків тимчасового ввезення – 42,9 млн грн. За відмову платити штраф вже конфіскували 309 машин.

Без реєстрації їздити на машині з іноземними номерами українці можуть п’ять днів в одній області і десять днів – при пересуванні в декількох областях. Іноземцю користуватися нерозмитненою машиною годі й більше одного року.

Якщо автомобіль знаходиться на одну добу більше, ніж належить митним кодексом, водієві загрожує штраф в 85 гривень. Якщо ж авто затрималося в країні від 1 до 10 діб – доведеться заплатити штраф у розмірі 3400 гривень, більше 10 діб – 8500 гривень. Якщо автомобіль належить іноземцю, а за кермом українець – машину можуть конфіскувати. А машину українця можуть заарештувати в тому випадку, якщо він відмовиться платити штраф.

Якщо суд доведе, що людина ухилявся від сплати податків – загрожує штраф в 300% від суми розмитнення за статтею 485 «Митного кодексу» – «дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів».

Джерело segodnya.ua

Не пропустіть