В Україні скасовують податки на ввезення електромобілів

Верховна Рада України внесла до Податкового кодексу поправки, що забезпечують пільговий імпорт електромобілів до країни. Так, податок на додану вартість (ПДВ) і акциз на ввезення електрокарів в Україні тимчасово скасують – до 2022 року.

Така норма передбачена змінами до Податкового кодексу, які парламент прийняв заради бюджету-2018. Закон, який набрав 252 голоси “за”, покликаний забезпечити збалансованість бюджетних надходжень наступного року.

Питання про пільговий імпорт електромобілів кілька разів порушувалося під час обговорення правок до законопроекту перед його прийняттям у другому читанні. В результаті прихильники норми про скасування ПДВ і акцизів відстояли її збереження в документі. За їхніми словами, ця норма знизить ціну на імпортні електромобілі.

Противники податкових пільг, в свою чергу, зазначали, що такі зміни завадять розвитку вітчизняного виробництва електрокарів. Втім, поки що авто на електротязі в Україні не випускають.

Зміни до Податкового кодексу ще має підписати президент України Петро Порошенко.

Як відомо, українці все активніше купують електромобілі. Так, за рік попит на авто, що працюють виключно на електротязі, зріс на 227%. При цьому водії вважають за краще б/в електрокари – їх частка в структурі первинного ринку становила вже цілих 86%. Роком раніше ця частка становила 42%.

На цьому тлі Міністерство інфраструктури України розробляє проект створення мережі швидкісних зарядних станцій для електромобілів. Вже відбулися обговорення на міжміністерському рівні і отримано попереднє схвалення низки центральних органів влади. Зараз в цілому по Україні налічується близько 400 пристроїв для зарядки електромобілів.

Джерело segodnya.ua

Не пропустіть