Дешеві авто доступні всім? Розкрито дивовижні схеми ввозу євроблях

Придбати машину в Україні по кишені не кожному, тому водії вдаються до інших варіантів.

За останній рік проблема “євроблях” стала актуальною для більшості водіїв. На сьогоднішній день штрафи за їх використання перевалили за відмітку у 38 мільйонів гривень.

Справді, придбати авто за кордоном і перегнати його в Україну обійдеться набагато дешевше, ніж замовити у салоні тут. Лідирують у переліку країн, котрі пропонують найбільш вигідні умови, Литва, Латвія, Польща, Чехія та Болгарія. Протягом 2017-го звідти перевезли більше 3 тисяч машин і ця цифра постійно зростає.

Як і очікувалося, популярність подібного методу почали жорстко критикувати, але завжди знаходилися аргументи не на користь “хейтерів” – спробуй дозволь собі автомобіль, вартість якого до того ж не відповідає технічним характеристикам.

Наприклад, якщо ви накинули оком на польський легковик 5-річного пробігу (як мінімум), то на будь-якому СТО підтвердять: хіба що треба змінити колодки, тому що іноземці будують хороші дороги і за цей період ні ходова, ні гальма не зносилися.

Дуже часто вибирають машину не на власний розсуд, а за рекомендацією: інших покупців, близьких людей, чи друзів. Популярністю почали користуватися і авто з Грузії: у порівнянні зі США це практично ідеальне місце для розмитнення за пільговим акцизом. Фольцваген Джета, приміром, 2011 року випуску обійдеться у 4500$ (реальна вартість такого автомобіля в Грузії) + 3500$ (за розмитнення в Україні) +1000 послуги.

До слова, з Америки також переганяють частенько: чому б ні, вважають водії, якщо все в хорошому вигляді, а ціна не кусається. Замовлення під ключ може коштувати від 9000-10.000$, на батьківщині можете одразу додавати ще 3000-4000$. Підписання договору із підрядними компаніями займає від 7 до 14 днів,але вони одразу беруть свій відсоток за послуги.

Тому українці знайшли вихід і в цій ситуації. Вже “обкатаним” став маршрут від Перемишля на “Інтерсіті” – найближче місто до польського кордону. З витратами на проживання (рахуйте одразу від 2 до 4 днів у готелі, в залежності від територіального розташування – ред.), харчування і.т.д. вони все одно непогано заощаджують.

Чи законний такий варіант? Тут виникає питання. Але чомусь все частіше можна помітити оголошення в мережі про послуги “верблюда” – це спеціально навчені люди (переважно іноземні громадяни), котрі за певну плату внесуть придбане вами авто у свій технічний паспорт.

Попросять за це від 350 до 500 євро. Обирають і більш довгий, але безпечний шлях: поїхати на так званий “секонд-хенд” машин. Таких у Польщі чимало, вони цілком законні. Викласти за середнього стану авто потрібно від 600 до 1500 доларів.

Та навіть визначившись із найбільш економним варіантом можна втратити час – продавці часто “забувають” видати один документ, заради якого ви потім об’їдете половину країни: посвідка про те, що легковик не перебуває у розшуку. Для цього вам скажуть навідатися за місцем його реєстрації і якщо у традиційних польських сервісах черг не буде, то тут ви їх точно побачите.

Платити за довідку не доведеться, але завбачливо українці попереджають один одного: можуть бути проблеми на кордоні, але якщо ви переоформили її, то найближчий рік можете не хвилюватися.

Головне – не забудьте перевірити деталі. Наприклад, в машині може не працювати спідометр, такі огріхи трапляються на ринках б/у.

Дискутувати про доцільність “євро блях” можна годинами, але варто подивитися правді у вічі – українці не в змозі поки що придбати авто від вітчизняного виробника. На відміну від депутатів, котрі не соромляться декларувати такі покупки і вказувати їх мільйонні цінники у деклараціях, якщо про це не забудуть.

Дивіться: “Євробляхи”: чи будуть українці їздити на дешевих авто?


Не пропустіть