Скільки коштуватимуть електрокари в Україні після скасування розмитнення

Забути про бензиновий або примхливий старий дизельний двигун та перейти на безвідмовну і доступну електрику – перспектива для водіїв аж ніяк не фантастична. Більше того: Україна всерйоз готується до повного відкриття кордонів для екологічно чистих автомобілів і навіть запуску власного виробництва електрокарів. А поки про відкриття автофабрик ведуться переговори з потенційними інвесторами, ми розглянемо більш близькі перспективи: повне скасування всіх податків на імпорт електричних автомобілів, передає AUTO.RIA.com.

Які переваги при пригоні електромобіля?

Насамперед, забудьте про екологічні норми «Євро» і, відповідно, обмеження щодо року випуску автомобіля. Звичайно, в 90-ті «електрички» масово ще не випускали, а ті, що виробляли з батареями старого типу, не цікаві нікому. Але все ж, – нема «Євро» – нема проблем. Відпадає залежність розміру податків від об’єму і потужності двигуна. Купуйте хоч «найзарядженішу» Tesla та «витискайте» з неї всі її сотні кінських сил! Нульове розмитнення: мито 0%, ПДВ – 0%, акцизний збір – 0 євро. Круто? – Авжеж!

Чи підходять нам електромобілі в принципі?

По-перше, як не крути, вони дешевші в експлуатації — як по витратах на пальне, так і на техобслуговування, в силу конструктивних особливостей. А ще вони менше забруднюють атмосферу: погодьтеся, велика різниця – палити багаття посеред юрти або розвести вогонь у печі з димарем. Скептикам, яким «мало пробігу на одній зарядці», слід взяти блокнот і деякий час записувати щоденний пробіг власного автомобіля. Експерти зі статистики стверджують, що середній денний кілометраж приватної легківки близько 50 км, а 95% часу вона взагалі стоїть і сумує. Так що електромобіль для багатьох українських автовласників — цілком привабливе рішення, не кажучи вже про те, що з кожним днем технологічні рішення удосконалюються, а їх вартість зменшується.

Які електромобілі буде цікаво приганяти?

Ми свідомо не використовуємо слово «вигідно»: комусь вигідною покупкою здасться бюджетний Ніссан, а іншому – топовий кросовер від Тесла… Отож, повернемося до калькуляції витрат в процесі придбання за кордоном: оскільки автомобілі все ж мають обмеження по пробігу на одній зарядці, доцільно везти покупку в новий будинок на платформі. Так що всі ваші суттєві витрати – поїздка в Європу, здійснення покупки і транспортування електрокара в Україну. Далі – дрібні попутні витрати на підтримання бюрократії, і вітаємо – ви власник машини з нульовими викидами на українських номерах! Причому, легально, повноправно і з мінімальними витратами на податки.

Що стосується вартості електрокарів, то FIAT 500e, наприклад, в ЄС можна купити за ціною від €15 000, Volkswagen e-up! коштує від €16 000, Peugeot iOn – від €9 000, Smart fortwo E-Drive – від €8 000, Renault ZOE – від €21 000. Популярний в Україні Nissan Leaf в ЄС продають по ціні від €10 000.


Не пропустіть