Чим небезпечна їзда за вантажівкою

Багато водіїв, особливо початківців, при русі по шосе полюбляють «падати на хвіст» вантажівкам. Найпоширенішим аргументом на користь такої манери їзди вважається економія пального. Втім, це не зовсім безпечно…

Безсумнівно, у такого способу пересування є й інші переваги: ​​наприклад, водій легковика, «прилип» до вантажівки в незнайомій місцевості й рухається слідом за авто на безпечній дистанції. Крім того, більшість далекобійників, завдяки радіозв’язку з колегами, завжди в курсі всіх попутних сюрпризів і знають, де слід завчасно скинути швидкість, об’їхати перешкоду тощо. Так що їдеш собі спокійно слідом за «великим братом», нікуди не поспішаєш, і ні про що не думаєш.

Пального, дійсно, витрачається менше, оскільки автомобіль на хвості у фури стикається з меншим опором зустрічного повітряного потоку. Фахівці стверджують, що економія пального досягає 40%. Але ось біда – для найбільшого ефекту доведеться наблизитися до заднього бамперу вантажного авто на мінімальну відстань, що суперечить пункту ПДР про дотримання безпечної дистанції. «Наздогнати» вантажівку в таких умовах простіше простого, і прагнення заощадити може обернутися непередбаченими витратами.

Вагомих причин, чому не варто дихати в спину далекобійникові, досить багато. Наприклад, значні габарити фури обмежують оглядовість спереду – ви не бачите, куди їдете, а це загрожує серйозними проблемами.

Не варто забувати, що одна з головних умов безаварійної їзди – адекватне прогнозування розвитку дорожньої ситуації. А слідуючи за фурою, ви не зможете вчасно зреагувати на вибоїну, пагорб тощо. Ще страшніше, якщо з-під днища вантажівки «з’явиться» який-небудь великий сторонній предмет. Адже, як правило, кліренс у такої машини набагато більший, ніж у легковика. Водій вантажівки пропустить перешкоду між коліс, а ви не встигнете зробити потрібний маневр і швидше за все «зустрінетесь» із нею.

Ще одна проблема – відколи на лакофарбовому покритті вашого авто, які з’являються від дрібних камінчиків, що вилітають з-під коліс фури на високій кількості. У дощову погоду це ще й бурхливі потоки води і бруду, що утрудняють видимість. Серйозною небезпекою є і той факт, що далеко не всі водії в точності дотримуються правила безпеки з перевезення вантажу у відкритому кузові. Тому, примостившись за навантаженим КАМАЗом, ви абсолютно не застраховані від цегли, дощок та інших будматеріалів, що ненароком випадають із самоскида.

Часто вантажівки добряче «коптять», тому будьте готові, що прилаштувавшись позаду них, вас оповиє чорний туман. А якщо завантажений автопричіп повзе в гору з черепашачою швидкістю, вам доведеться також зменшити швидкість до мінімуму і запастися терпінням.

Порада: краще вантажівки обганяти, але дотримуючись при цьому правил дорожнього руху.

Джерело mashyna.com.ua

Не пропустіть