На українських водіїв очікують нові “листи щастя”

Українським водіям знову приходитимуть “листи щастя”. З 1 січня нинішнього року в населених пунктах обмежили швидкість із 60 до 50 км/год. Такі обмеження діють у країнах Європи. Крім того, відновлять автоматичну фото- та відеофіксацію ПДР. Вона повинна запрацювати вже у першому кварталі цього року, кажуть в МВС.

Перша спроба запровадження відеофіксації була 2006-го. Тоді вдалося не все. Торік Уряд прийняв закон, який має посилити відповідальність водіїв за порушення правил дорожнього руху. Документ має підписати президент.

Утім у Законі є проблеми із веденням автоматичної фото і відеофіксації, кажуть експерти. “Листи щастя” приходитимуть власникам авто, а не тим, хто кермував в момент порушення.

“Власника авто притягнуть до відповідальності за перевищення швидкості. Тобто за дію, до якої він не має будь-якого відношення. Можуть з’явитися судові позови від власників авто, які нічого не порушували, а “листи щастя” отримали. Такі моменти будуть суперечливі. Суддям нічого не залишатиметься, як задовольнити позов”, – розповідає автомобільний юрист Володимир Караваєв.

Система автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху діє у всіх країнах Європи. Це дисциплінує водіїв. Утім там норми з “листами щастя” чітко прописані.

“До прикладу, у Польщі власника притягають до відповідальності, але за відмову надавати поліції свідчення щодо особи, яка керувала транспортним засобом під час фіксації правопорушення. Законодавство Нідерландів передбачає солідарну відповідальність власника за передачу свого транспортного засобу в користування іншій особі. У нас таких норм не має. Власника можна притягати до відповідальності, але не за перевищення швидкості”, – каже фахівець.

Раніше виконуючий обов’язки голови “Укравтодору” Славомир Новак заявив, що Україні необхідно взяти приклад з Європи та трохи обмежити швидкість.

Кабінет Міністрів України вирішив обмежити максимальну швидкість руху транспортних засобів в населених пунктах до 50 км/год. Відповідне рішення Кабмін ухвалив на засіданні 10 листопада.

Нагадаємо, ми вже повідомляли, що столичним водіям почали надходити смс-повідомлення про перевищення швидкості руху. Автовласники поширюють у соціальних мережах скріншоти таких повідомлень.

Джерело mashyna.com.ua

Не пропустіть