Стало відомо, хто може їздити авто без страховки

Відповідно до ст.13 Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” учасники бойових дій, які особисто керують належними їм транспортними засобами, звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на “Народну армію“.

Відшкодування збитків від дорожньо-транспортної пригоди, винуватцями якої є зазначені особи, проводить Моторне транспортне страхове бюро України.

МТСБУ є єдиним об’єднанням страховиків, які здійснюють обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам.

Тобто, учасникам бойових дій, які особисто керують належним їм транспортном оформлявати звичний поліс автоцивілки не обов’язково – транспортний засіб та здоров’я автоматично застраховані державою.

Під “транспортними засобами, які належать учасникам бойових дій” слід розуміти такі наземні транспортні засоби, якими зазначені особи володіють як на праві власності, так і на будь-якій іншій правовій підставі.

Такими правовими підставами є: наявність доручення, наявність реєстраційного документа на цей транспортний засіб тощо.

Порядок дій учасника бойових дій у разі участі в ДТП:

1. Евакуювати поранених (при необхідності), надати першу медичну допомогу, пересвідчитися, що місце ДТП є безпечним для подальшого перебування (відсутня загроза займання транспортного засобу тощо).

2. Викликати поліцейські підрозділи патрульної поліції для складання протоколу про адміністративне правопорушення (ДТП).

3. Посадові особи поліцейських підрозділів проводять всі необхідні дії задля оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, зокрема проводять огляд на стан алкогольного сп’яніння.

4. Учасник бойових дій, який став учасником ДТП, протягом трьох днів має зателефонувати на “гарячу лінію” МТСБУ та надати документи фіксації ДТП (особисто до МТСБУ або за допомогою засобів поштового зв’язку).

Під час дзвінка на “гарячу лінію” необхідно просто відповідати на запитання оператора та надавати запитувану інформацію для оформлення “особистого кабінету”. Особистий кабінет – це інформаційне середовище, за допомогою якого особа, яка звернулася в МТСБУ за отриманням регламентної виплати, має можливість відслідковувати стан врегулювання своєї справи, переглядати документи, долучені до справи та мати можливість безпосереднього спілкування з особою, відповідальною в МТСБУ за врегулювання зазначеної справи.

У випадку використання засобів поштового зв’язку документи бажано відправляти рекомендаційним листом задля можливості відслідковування їх знаходження та підтвердження дати відправлення.

5. Посадові особи МТСБУ зв’язуються з учасниками ДТП, оцінюють збитки і оформляють документи, необхідні для отримання регламентної виплати.
6. У разі, якщо винуватцем ДТП є учасник бойових дій (який на момент вчинення ДТП не перебував у стані алкогольного сп’яніння) МТСБУ здійснює виплату іншій стороні (потерпілому) грошових коштів.

Якщо учасник бойових дій є потерпілим і винуватець ДТП застрахований – то необхідно подавати відповідні документи до страхової компанії винуватця ДТП, яка і здійснить усі належні виплати.
Якщо ж винуватець ДТП не має автоцивілки, то учасник бойових дій, виконавши дії, передбачені цим порядком, отримує відшкодування від МТСБУ.


Не пропустіть