Україна може перетворитись на кладовище старих автомобілів

Верховна Рада внесла зміни в закон «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів», спростивши таким чином ввезення та реєстрацію імпортних автомобілів. Голова Національного екологічного центру України Руслан Гаврилюк, вважає, що такий крок може перетворити Україну на кладовище старих автомобілів. Про це він заявив в ефірі Громадського радіо.

«Основне забруднення атмосферного повітря міст саме викиди автомобільного транспорту. При перетині кордону сертифікат не потрібен, а потрібен буде уже при держреєстрації. Розуміємо, що тепер ввозитимуть автомобілі не зважаючи на їхній вік, стан і т.п. Можемо перетворитися на країну-кладовище старих автомобілів. За законом в Україну можна ввозити автомобілі, яким не більше 8 років та які відповідають нормам стандарту не нижче Євро-5. У країнах Європейського Союзу чим старший автомобіль, тим більший податок і тим дорожче його утримувати. Новий автомобіль там купити дешевше, ніж утримувати старий. Станом на осінь 2017 року за оцінками державної фіксальної служби, в Україні було більше 270 тис автомобілів нерозмитнених автомобілів», – каже Руслан Гаврилюк.

«Коли кажуть, що автомобіль в європейських країнах можна купити дешевше — так, купити можна, але утримання обходиться значно дорожче, ніж в Україні. З 2013 по 2014 рік у нас існував екологічний податок на утилізацію автомобілів. Потім його відмінили», – зазначив експерт.


Не пропустіть