На паливному ринку України можуть відбутися істотні зміни неприємні для автомобілістів

На українському паливному ринку можливі кардинальні зміни. За даними учасників цього ринку, Кабмін готує пакет змін до законодавства, які полягають у введенні загороджувальних квот для підтримки українського виробника нафтопродуктів.

Олег Гез, член правління «Укрнафти», також закликав уряд до введення додаткових заходів для українських НПЗ. Крім того, вже схвалений проект рішення, який змінить порядок формування ціни на нафту на аукціонах «Укрнафти»: її збираються відв’язати від митної ціни на нафту.

Кому це треба?

Найпотужнішим з діючих НПЗ України нині є Кременчуцький. В останній роки, підприємство, контрольоване групою «Приват» наростило виробництво бензинів А-92 і А-95.

Разом з тим, споживання бензину на нашому ринку неухильно падає (люди все частіше вважають за краще дизельні авто або встановлюють ГБО). Щоб не зіткнутися з проблемою відсутності попиту на свою продукцію, і лобіюються зміни в законодавство.

Вартість бензину знову зросте?

Що це означає для звичайних автомобілістів? Те, що всі ми так не любимо і до чого вже звикли: вартість бензину однозначно зросте. Компанії, що реалізують паливо, ніколи не були помічені в альтруїзмі і однозначно покладуть всі квоти і мита на покупців.

За прогнозами експертів це може привести до дуже суттєвого подорожчання – близько 10% або 3 грн., З огляду на нинішні ціни.

Насправді, імпортне паливо і без всяких додаткових мит дорожче за українське і вітчизняний виробник навіть зараз знаходиться у вигідних умовах. Але, мабуть, дехто бажає збільшити свої доходи.

Крім того, існує також версія, що нові мита можуть бути введені для того, щоб служити “відмазкою” – ціни на нафту і нафтопродукти падають, а мережі АЗС хоч і знижують роздрібні цінники, але не так стрімко як того хотілося б. Нові мита можуть бути приводом для того, щоб зафіксувати вартість і навіть підняти її.

До речі, для самих власників українських НПЗ всі ці заходи в підсумку можуть навіть зашкодити. Так, перший час попит на їх продукцію зросте, але в довгостроковій перспективі чергове подорожчання призведе до чергового відтоку покупців від бензину і переходу на зріджений газ.

Джерело autocentre.ua

Не пропустіть